Lavrov: Rusija će suspendovati aktivnosti u NATO-u

Rusko osoblje pri misiji NATO-a u Moskvi izgubiće akreditacije od 1. novembra i Alijansa će moći da komunicira sa Rusijom putem njene ambasade u Briselu, poručio ruski ministar vanjskih poslova.

NATO je ovog mjeseca izbacio osam članova ruske misije za koje je tvrdio da su bili "neprijavljeni ruski obavještajni službenici" (EPA)

Rusija će suspendovati aktivnosti u NATO-u od sljedećeg mjeseca kao odgovor na to što je Sjevernoatlantska alijansa izbacila osam Rusa iz ruske misije u Briselu, saopštio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi Tanjug.

Lavrov je dodao da će rusko osoblje pri misiji NATO-a u Moskvi izgubiti akreditacije od 1. novembra i da će Alijansa moći da komunicira sa Rusijom putem njene ambasade u Briselu ukoliko bude potrebno, prenio je Reuters, pozivajući se na ruske novinske agencije.

NATO je ovog mjeseca izbacio osam članova ruske misije za koje je tvrdio da su bili “neprijavljeni ruski obavještajni službenici”.

‘NATO politika prema Rusiji ostaje dosljedna’

“NATO politika prema Rusiji ostaje dosljedna. Pojačali smo odvraćanje i odbranu u odgovoru na ruske agresivne poteze, ali istovremeno ostajemo otvoreni za smisleni dijalog”, rekao je tada dužnosnik Saveza.

Visoki ruski dužnosnik Loenid Slutsky ubrzo je kazao da će Moskva uzvratiti na tu odluku NATO-a, prenijela je agencija Interfax.

Slutsky, čelnik Donjeg doma parlamentarnog odbora za međunarodne poslove, rekao je kako Rusija neće nužno uzvratiti na isti način.

NATO je saopštio da je primio “k znanju” komentare Lavrova o prekidu komunikacija sa Sjevernoatlanskom alijansom, ali iz Brisela dodaju da im nije stigao zvaničan dopis o gašenju ruske diplomatske misije u sjedištu NATO-a.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Sjevernoatlantski savez je oduzeo akreditacije osmerici članova ruske misije u Alijansi koji su bili ‘neprijavljeni ruski obavještajci’.

Published On 06 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO