Kina negira da je testirala novu hipersoničnu raketu

U julu je testirana svemirska letjelica, a ne hipersonična nuklearna raketa, kako je javio Financial Times, tvrde iz Pekinga.

Pored Kine, SAD, Rusija i najmanje pet drugih zemalja rade na hipersoničnoj tehnologiji (AFP)

Kina je u julu testirala svemirsku letjelicu, a ne hipersoničnu nuklearnu raketu kako je objavio The Financial Times, priopćilo je kinesko ministarstvo u ponedjeljak.

Citirajući pet ljudi upoznato s temom, Financial Times je objavio da je Kina testirala hipersoničnu raketu s nuklearnim sposobnostima ​​koja je letjela svemirom, kružila oko svijeta prije nego što je sletjela prema svom cilju koji je promašila za oko 32 kilometra. List navodi kako je taj podvig “iznenadio američku obavještajnu službu”.

“To nije bila raketa, već svemirska letjelica”, rekao je glasnogovornik ministarstva Zhao Lijian na redovnom brifingu za novinare u Pekingu, dodajući da je to bio “rutinski test” u svrhu ispitivanja tehnologije ponovne upotrebe letjelice, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo je priopćilo da je testiranje obavljeno u julu, a ne u avgustu kako je prenio Financial Times.

Poziv na uzbunu

SAD pomno prati kineski program vojne modernizacije kako bi procijenio moguće rizike koje predstavlja njihov sve asertivniji strateški konkurent.

Smatralo se to dokazom da je kineska vojska daleko naprednija u svom programu hipersoničnog naoružanja nego što su američki obavještajci ranije pretpostavljali.

Hipersonično oružje posebno je teško presresti jer može doseći pet puta veću brzinu zvuka. Trenutno i SAD i Rusija rade na hipersoničnim projektilima.

Sjeverna Koreja također je priopćila da je u septembru testirala hipersoničnu raketu.

Američki kongresmen Mike Gallagher izvještaj smatra pozivom na uzbunu i upozorava da bi SAD u protivnom mogao u roku od deset godina izgubiti novi hladni rat s komunističkom Kinom.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da neće komentirati izvještaje o kineskom testiranju.

Međutim, dodao je da se “nastavlja zabrinutost zbog vojnih kapaciteta Kine, što samo povećava tenzije u regiji i šire. To je jedan razlog zašto Kinu smatramo svojim prvim izazovom.”

Ubrzano razvijanje tehnologije

Hipersonične rakete, kao tradicionalne balističke rakete koje mogu nositi nuklearno oružje, mogu letjeti pet puta brže od brzine zvuka.

Međutim, balističke rakete lete visoko u orbiti kako bi došle do svoje mete, dok hipersonične lete na niskoj putanji u atmosferi, čime brže dolaze do mete. Također, hipersoničnom raketom se može manevrisati, zbog čega je teže upratiti i braniti se od nje.

Dok su druge zemlje kao SAD razvile sisteme za odbranu protiv navodećih i balističkih raketa, sposobnost da se uprati i obori hipersonična raketa ostaje upitna.

Kina je ubrzano razvijala ovu tehnologiju, jer je vidi kao ključnu za odbranu protiv SAD, navode američki stručnjaci.

Izvještaj o testiranju rakete dolazi u momentu kada su povećane tenzije između SAD-a i Kine jer je Peking povećao vojne aktivnosti blizu Tajvana.

Izvor: Agencije

Povezane

Kina će vjerovatno dominirati u ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u području umjetne inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od jedne decenije, procjenjuju obavještajne službe.

Published On 11 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO