Ukinuta socijalna distanca u Velikoj džamiji u Meki

Iako su mjere socijalne distance ukinute, saudijske vlasti kažu da hodočasnici moraju biti vakcinisani i nositi zaštitne maske.

Kaba, prema kojoj se muslimani širom svijeta okreću u molitvi, ostala je ograđena i van domašaja (AFP)

Velika džamija u svetom muslimanskom gradu Meki, u Saudijskoj Arabiji, ponovo je otvorena u punom kapacitetu, sa vjernicima koji se mole rame uz rame prvi put otkako je počela pandemija korona virusa.

U nedjelju su uklonjene oznake na podu u i oko Velike džamije, koje su upućivale ljude na socijalnu distancu.

“Ovo je u skladu sa odlukom da se ublaže mjere predostrožnosti i da se dozvoli puni pristup hodočasnicima i posjetiteljima Velikoj džamiji”, izvijestila je zvanična Saudijska novinska agencija (SPA).

Na slikama i snimcima od nedljelje ujutro vide se ljudi kako se mole jedni pored drugih u ravnim redovima vjernika, što je formacija koja se poštuje u muslimanskim molitvama, po prvi put otkako nas je prošle godine pogodila pandemija COVID-19.

Maske i dalje obavezne

Iako su ukinute mjere socijalne distance, vlasti kažu da posjetitelji moraju biti potpuno vakcinisani protiv korona virusa i da moraju nastaviti nositi maske na teritoriji džamije.

Kaba, prema kojoj je muslimani širom svijeta okreću u molitvi, i dalje je ograđena i van domašaja.

Prema ministarstvu unutrašnjih poslova, Saudijska Arabija će od 17. oktobra ublažiti mjere uvedene zbog pandemije, u odgovoru na veliki pad u broju novozaraženih na svakodnevnoj osnovi i na značajan napredak u broju vakcinisanih.

Vlasti su također ukinule ograničenja za potpuno vakcinisane ljude u dvoranama, na okupljanjima, u prevozu, u restoranima i u kinosalama.

Maske više nisu obavezne na otvorenom dok se još moraju nositi u zatvorenom prostoru, dodaju iz ministarstva.

Osim toga, potpuno vakcinisani sportski fanovi će od nedjelje moći prisustvovati događajima na svim stadionima i drugim sportskim terenima, izvijestila je SPA.

Prekinuta hodočašća

U julu je samo 60.000 vakcinisanih državljana i stanovnika Saudijske Arabije bilo u mogućnosti da učestvuje u iznimno smanjenom obliku godišnjeg hodočašća, hadža.

Hadž, koji se održava tokom deset dana svake godine i koji je obaveza svakog zdravog i finansijski sposobnog muslimana barem jednom u životu, inače privlači milione hodočasnika iz cijelog svijeta. Umra, hodočašće manjeg obima, može biti obavljena u bilo koje doba godine i također dovodi milione posjetitelja u Saudijsku Arabiju.

Prošlog augusta je Saudijska Arabija objavila da će početi prihvatati vakcinisane strance koji žele obaviti umru.

Pandemija COVID-19 je umnogome poremetila oba ova hodočašća, inače glavne izvore zarade za kraljevstvo, koja zajedno godišnje državi donesu 12 milijardi dolara.

Saudijska Arabija je prijavila više od 547 000 slučajeva oboljelih od korona virusa i 8760 smrtnih slučajeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije