SAD Turskoj nudi F-16 u zamjenu za investicije u F-35 program

Ankara je naručila više od stotinu aviona F-35, no SAD je odustao od te prodaje 2019. godine, nakon što je Turska nabavila ruski odbrambeni raketni sistem S-400.

Erdogan je kazao kako Turska želi naknadu za 1,4 milijardi dolara investicija u F-35 program (EPA - Ilustracija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da su Sjedinjene Američke Države Turskoj predložile prodaju borbenih aviona F-16 u zamjenu za raniju investiciju u F-35 program iz kojeg je Ankara uklonjena nakon što je kupila odbrambeni raketni sistem od Rusije.

Agencija Reuters je ranije ovog mjeseca pisala kako je Turska od SAD-a zatražila kupovinu 40 Lockheed Martin aviona tipa F-16 i 80-ak modernizacijskih kompleta za postojeće avione.

Erdogan je u nedjelju kazao kako Turska želi naknadu za 1,4 milijardi dolara investicija u F-35 program te kako se o tome trenutno pregovara, prenosi Hina.

“Poručili smo da ćemo uraditi svaki korak koji je potreban za zadovoljavanje odbrambenih potreba naše zemlje”, rekao je turski predsjednik.

Pogoršani odnosi između Turske i SAD-a

Ankara je naručila više od stotinu aviona F-35, koje proizvodi Lockheed Martin, no SAD je odustao od te prodaje 2019. godine, nakon što je Turska nabavila ruski odbrambeni raketni sistem S-400.

Odnosi između dviju najvećih vojski NATO-a u proteklih pet godina pogoršali su se zbog neslaganja oko Sirije, zbližavanja Ankare Moskvi, turskih ambicija u istočnom Mediteranu, američke optužnice protiv turske banke i stanja ljudskih prava i medijskih sloboda u Turskoj, piše agencija Reuters.

Odluka o kupovini S-400 također je rezultirala američkim sankcijama.

U decembru 2020. Washington je na crnu listu stavio direktorat turske odbrambene industrije, njenog šefa Ismaila Demira i troje drugih zaposlenika.

Spor s Washingtonom

Od tada je SAD više puta upozorio Tursku da ne kupuje dodatno rusko oružje.

Erdogan je rekao da Ankara i dalje planira kupiti drugu seriju sistema S-400, što bi moglo dodatno produbiti spor s Washingtonom.

Zahtjev za kupovinom američkih aviona stoga će teško dobiti odobrenje američkog Kongresa.

Demokrati i republikanci u tom tijelu složni su u pokušaju da natjeraju vladu Joea Bidena da pojača pritisak na Ankaru, prvenstveno zbog kupovine ruskog naoružanja i stanja ljudskih prava.

Izvor: Agencije