Macron: Nema opravdanja za masakr nad alžirskim demonstrantima

Macron je prvi predsjednik Francuske koji je učestvovao u komemoraciji ubijenima u akciji pariske policije na demonstracijama protiv francuske vladavine u Alžiru 1961. godine.

Policajci su se 'brutalno, nasilno, krvavo" obrušili na demonstrante, rekao je Macron (AP)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron osudio je kao “zločin koji se ne može opravdati” masakr alžirskih demonstranata u Parizu 1961. godine, javlja AFP.

Na obilježavanju 60. godišnjice masakra na obali Sene, Macron je postao prvi predsjednik Francuske koji je učestvovao u komemoraciji ubijenima u akciji pariske policije na demonstracijama protiv francuske vladavine u Alžiru, tadašnjoj koloniji.

Macron je, dan uoči godišnjice masakra, rekao da su francuski policajci na tom mjestu pucali bojevom municijom u demonstrante i da su tijela nađena u rijeci, prenosi Beta.

“Gotovo 12.000 Alžiraca je uhapšeno i prebačeno u centre za razvrstavanje na stadionu Coubertin i na drugim mjestima. Uz mnoge ranjene, nekoliko desetina je ubijeno, a njihova tijela bačena su u Senu. Mnoge porodice nikada nisu pronašle ostatke svojih najmilijih”, kazao je Macron.

Decenijama zataškivani događaji

Policajci su se, prema riječima Macrona, “brutalno, nasilno, krvavo” obrušili na demonstrante koji su protestovali zbog zabrane Alžircima da izlaze iz domova nakon 20:30.

Historičari procjenjuju da je najmanje nekoliko desetina, a možda i njih nekoliko stotina, poginulo 17. oktobra 1961. u Parizu. Ti događaji su decenijama zataškavani u Francuskoj.

Alžir je stekao nezavisnost 1962. godine, nakon osmogodišnjeg rata protiv Francuske.

Predsjednik Alžira Abdelmadjid Tebboune rekao je u subotu navečer da događaji iz 1961. godine “otkrivaju užas strašnih zločina protiv čovječnosti koji će ostati urezani u kolektivno sjećanje”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO