Eurozastupnica savjetuje slovenskim političarima da odmore od tvitanja

Slovenija ne postaje diktatorska država i da nije došlo do erozije vladavine prava, ali ton javne rasprave u Sloveniji je vrlo ružan, rekla je Assita Kanko.

Janšin način komunikacije osudile su opozicione lijeve stranke, a od toga su se ogradili i njegovi koalicijski partneri u vladi, pozvavši ga da se izvini eurozastupnicima (Reuters)

Belgijska eurozastupnica Assita Kanko slovenskim političarima savjetovala je da se “privremeno odmore” od korištenja Twittera, nakon polemičnih odaziva koje je doživio slovenski premijer Janez Janša tvitom o “Sorosevim marionetama”, piše Hina.

Assito dolazi iz belgijske konzervativne stranke Novo flamansko savezništvo (N-VA). Protekle je sedmice sudjelovala u višestranačkoj delegaciji koju je vodila holandska europarlamentarka Sophie in ‘t Veld, s ciljem da se na terenu provjeri djelovanje pravne države, poštovanja ljudskih prava i slobode medija.

“Svojim kolegama u Evropskom parlamentu i u Evropskoj komisiji mogu garantovati da Slovenija ne postaje diktatorska država i da nije došlo do erozije vladavine prava, ali ton javne rasprave u Sloveniji je vrlo ružan, pa bih svim političarima savjetovala da se odmore od Twittera”, kazala je Assito za portal Politico.

Njene ocjene su blaže od onih Sophie in ‘t Veld  koja je vodila misiju i nakon posjete Ljubljani izjavila da u Sloveniji institucije dobro rade, ali da je zabrinuta zbog neviđene polarizacije i klime zastrašivanja u čemu sudjeluju i neki članovi vlade, te da je zabrinjavajuće što raste pritisak na nezavisna tijela, medije i novinare.

Protesti zbog Janšinog tvita

Slovenski premijer Janša odbio se sastati s delegacijom Evropskog parlamenta. Umjesto toga je u poruci na Twitteru –  koju je kasnije obrisao – neke eurozastupnike, pa i članove delegacije, nazvao “marionetama” američkog milijardera i filantropa Georgea Sorosa, protiv čega su protestovali holandski premijer Mark Rute i predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli.

Janšin način komunikacije osudile su opozicione lijeve stranke, a od toga su se ogradili i njegovi koalicijski partneri u vladi, pozvavši ga da se izvini eurozastupnicima.

Mediji i portali bliski premijeru Janši navode da je “fact finding” misija koju je predvodila holandska liberalna eurozastupnica imala politički “neuravnotežen” sastav, da je u pravnom smislu izašla iz okvira svojeg mandata, te da je rezultat internacionalizacije domaćih pitanja.

Kako tvrde, na tome i “ocrnjivanju” Janšine vlade inzistira opoziciona ljevica, pred parlamentarne izbore koji će se održati najkasnije do sredine iduće godine, makar se špekulira i  o mogućim prijevremenima izborima nakon što Slovenija krajem ove godine završi sa mandatom predsjedavajuće Vijećem EU-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO