Moskva proglasila još dva portala ‘stranim agentima’

Ministarstvo pravosuđa je dodalo informativni online portal ‘Rosbalt.ru’ i web stranicu specijalizovanu za analizu vijesti ‘Republika’ na svoj popis ‘stranih agenata’.

Klasifikacija 'stranog medija' obavezuje medij da taj status istakne u svim svojim objavama, tekstovima, video zapisima i porukama na društvenim mrežama (Reuters)

Još dva online ruska medija vlada je proglasila “stranim agentima” što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima, javlja AFP.

Ministarstvo pravosuđa je dodalo informativni online portal Rosbalt.ru i web stranicu specijalizovanu za analizu vijesti Republika na svoj popis “stranih agenata”, prenosi Hina.

Rosbalt.ru je popularan medij s uredima u Moskvi i Sankt Peterburgu, a Republika funkcionira na pretplatu.

Klasifikacija “stranog medija” obavezuje mediji da taj status istakne u svim svojim objavama, tekstovima, video zapisima i porukama na društvenim mrežama, što jako odvraća izvore i oglašivače i otežava rad novinara.

Republika se ne financira iz inozemstva, finansira se novcem pretplatnika”, izjavio je glavni urednik Dmitrij Kolezev u objavi na Telegramu.

List koji uređuje nobelovac još nije na listi

Desetke ruskih novinara i brojne nezavisne medije, među kojima Rain TV i Meduzu, popularnu internet stranicu, rusko pravosuđe je proglasilo “stranim agentima”.

Na popisu ministarstva pravosuđa sada se nalazi gotovo 90 imena.

Vodeći nezavisni mediji koji nisu na popisu su moskovski radio Echo i list Novaja Gazeta, čiji je glavni urednik Dmitrij Muratov prošle sedmice nagrađen Nobelovom nagradom za mir, zajedno s filipinskom novinarkom Mariom Ressom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je upozorio da Nobelova nagrada dodijeljena Muratovu nije “štit” koji ga štiti od statusa “stranog agenta”.

Ako Muratov “ne krši ruski zakon, ako ne pruži ni jedan argument da ga se proglasi stranim agentom, to se neće dogoditi”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije