SAD nudi odštetu porodicama Afganistanaca ubijenih u napadu dronom

Washington je također obećao da će podržati članove porodica koji su bili zainteresirani za preseljenje u SAD nakon neuspjele operacije.

U napadu dronom u Kabulu ubijeno je 10 civila, uključujući sedmero djece (AFP)

Pentagon je ponudio nepoznatu svotu porodicama deset afganistanskih civila ubijenih u američkom napadu dronom u augustu, nekoliko dana prije konačnog povlačenja američkih trupa iz zemlje, javlja Reuters.

Objavljeno je kako je Pentagon preuzeo obavezu, koja uključuje “dobrovoljnu isplatu iz saučešća”, kao i saradnju sa State Departmentom kako bi se podržali članovi porodica zainteresirani za preseljenje u SAD, prenosi Hina.

Podsekretar za odbrambenu politiku Colin Kahl sastao se online sa Stevenom Kwonom, osnivačem i predsjednikom Nutrition & Education Internationala, humanitarne organizacije za koju je radio Zemari Ahmadi koji je ubijen 29. augusta u američkom napadu dronom, potvrdio je glasnogovornik Pentagona, John Kirby.

Ahmadi i drugi ubijeni u napadu nevine su žrtve i nisu povezane s Islamskom državom Horasan (ISIS-K) ili prijetnjama američkim snagama, kazao je Kirby.

‘Tragična greška’

U napadu dronom u Kabulu ubijeno je 10 civila, uključujući sedmero djece.

Pentagon je ranije kazao da je cilj tog napada 29. augusta bio bombaš samoubica koji je bio prijetnja američkim snagama na kabulskom aerodromu, u posljednjoj fazi povlačenja iz Afganistana.

Međutim, ubrzo su se pojavili izvještaji da su u napadu dronom u četvrti smještenoj zapadno od aerodroma Hamid Karzai, ubijeni civili, uključujući djecu.

Pentagon je kaznije priznao da je napad bio “tragična greška”.

Do napada je došlo tri dana nakon što je bombaš samoubica Islamske države ubio 13 američkih vojnika i više desetaka afganistanskih civila, koji su pokušavali napustiti zemlju nakon talibanskog preuzimanja vlasti.

Izvor: Agencije