Nizozemska vlada snižava sve veće račune za energiju

Očekuje se da će vlada izdvojiti više od tri milijarde eura za smanjenje poreza na energiju za otprilike osam miliona domaćinstava u Nizozemskoj.

Nizozemska je desetljećima profitirala od obilne opskrbe jeftinim prirodnim plinom iz velikog polja Groningen na sjeveru zemlje (Reuters)

Nizozemska vlada nastojat će kompenzirati sve veće račune za energiju domaćinstvima s otprilike 400 eura u prosjeku, objavio je list De Telegraaf pozivajući se na vladine izvore.

Ministar financija Wopke Hoekstra najavio je prošle sedmice da će vlada poduzeti “potrebne mjere” radi zaštite korisnika od naglog poskupljenja cijena energenata.

Očekuje se da će vlada izdvojiti više od tri milijarde eura za smanjenje poreza na energiju za otprilike osam miliona domaćinstava u Nizozemskoj, piše De Telegraaf.

Subvencije za izolaciju domova

Vlada također namjerava potrošiti 150 miliona eura na subvencije za izolaciju domova koje će se dodjeljivati u obliku vaučera, dodala je televizija NOS.

Nizozemska je decenijama profitirala od obilnog snabdjevanja jeftinim prirodnim plinom iz velikog polja Groningen na sjeveru zemlje.

No, eksploatacija plina okončat će se iduće godine nakon znatnog smanjenja te prakse proteklih godina kako bi se ograničili seizmički rizici u regiji, prenosi Hina.

Izvor: Agencije