Merkel na oproštaju kod Erdogana: Nada u dobru saradnju s novom vladom

Recep Tayyip Erdogan je zahvalio Angeli Merkel na ‘istinskim’ naporima koje je uložila u rješavanje bilateralnih i regionalnih pitanja, posebno sirijske krize.

Odnosi između Turske i Njemačke bili su teški za vrijeme 16-godišnjeg mandata kancelarke Angele Merkel, podsjećaju agencije (Reuters)

Turska će nastojati održati dobru saradnju i s novom njemačkom vladom, rekao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan primajući u oproštajnu posjetu “dragu prijateljicu” Angelu Merkel, sukreatoricu migrantskog dogovora EU-Turska, javlja dpa.

“Nadam se da će se uspješna saradnja koju smo provodili s Angelom Merkel nastaviti i za vrijeme mandata nove vlade”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s njemačkom kancelarkom u odlasku.

Bliski dijalog s Merkel pomogao je u rješavanju raznih pitanja, među kojima je proces pristupanja Turske Evropskoj uniji, kao i izbjeglička kriza uprkos neslaganjima oko određenih pitanja, rekao je Erdogan, prenosi Hina.

Teški odnosi Njemačke i Turske

Turski čelnik zahvalio je Angeli Merkel na “istinskim” naporima koje je uložila u rješavanje bilateralnih i regionalnih pitanja, posebno sirijske krize. Zaželio joj je uspjeh i nakon isteka njenog mandata, nazvavši je svojom “dragom prijateljicom”.

Merkel je rekla kako očekuje da nova vlada u Berlinu nastavi raditi na uzajamnim interesima i geostrateškoj saradnji, premda, rekla je, dosadašnji rezultati Turske na području ljudskih prava i sloboda pojedinca i dalje ostaju kamen spoticanja.

(Reuters)

Odnosi između Turske i Njemačke bili su teški za vrijeme 16-godišnjeg mandata kancelarke Angele Merkel. Na kritike su nailazila pritvaranja i krivični progoni njemačkih građana i turskih opozicionih aktivista, a one su se mogle čuti i unutar EU-a, piše dpa.

Ove je sedmice turski sud osudio njemačkog državljanina kurdskog porijekla na više od dvije godine zatvora zbog promicanja terorizma na društvenim mrežama.

Migranti i dogovor EU-Turska

Merkel je rekla da pritvaranja i krivični progoni njemačkih državljana u Turskoj ostaju problem, ali da i dalje postoji potreba za nastavkom dijaloga.

Kada je riječ o izbjegličkom pitanju, Erdogan je odbacio kritike da njegova zemlja provodi “pushbacks“.

“Turska je postala poput pansiona (Gasthaus) za izbjeglice. Nemoguće je zanemariti te ljude”, rekao je Erdogan.

Turska ima ključnu ulogu u prihvaćanju izbjeglica. Ta je zemlja već primila oko 3,7 miliona izbjeglica iz Sirije i stotine hiljada migranata iz ostalih zemalja, poput Afganistana.

Merkel, koja je bila sukreatorica migrantskog dogovora između Turske i EU-a, rekla je da blok planira Turskoj pružiti veću financijsku pomoć za podršku izbjeglicama povrh ranije dogovorenih šest milijarda eura.

Erdogan je više puta istakao da njegova zemlja ne namjerava prihvatati dodatne izbjeglice, primjerice iz Afganistana.

Izvor: Agencije