Desetine hiljada Italijana na protestima protiv fašizma

Protest je održan sedam dana nakon što su pristalice ekstremnih desničara upali u sjedište najstarijeg sindikata i demolirali urede.

'Ne fašizmu i nasilju - da radu, sigurnosti i pravima', poručili su demonstranti (Getty Images)

Najveći italijanski radnički sindikati okupili su se u Rimu i pozvali vladu da raspusti neofašističke grupe umiješane u prošlosedmične nasilne proteste protiv COVID-19 zdravstvenih propusnica, javlja Reuters.

Pojedine grupe su probile policijske kordone kako bi došle do premijerove kancelarije, dok su druge prokrčile put do sjedišta najvećeg italijanskog sindikata CGIL, prenosi Tanjug.

(EPA)

Mnogi od okupljenih koji su prisustvovali današnjem skupu mahali su crvenom zastavom CGIL-a dok su marširali od dijela grada u blizini glavne stanice do centralnog trga San Giovanni tokom sunčanog popodneva.

Demonstranti traže ‘konkretne radnje’

Glavni italijanski sindikati CGIL, CISL i UIL pozvali su vladu da raspusti neofašističke i neonacističke grupe, na skupu čiji je slogan bio “Ne fašizmu i nasilju, da radu, sigurnosti i pravima”.

epa09527517 People take part in the No Green Pass rally in Turin, Italy, 16 October 2021. Starting from 15 October, Italian workers from the public and private sectors are required to hold the ‘Green Pass’ vaccine passport. EPA-EFE/Tino Romano (ANSA)

“Tražimo konkretne radnje, a ne samo brbljanje. Vrijeme je da država pokaže svoju demokratsku snagu u sprovođenju zakona i ustava”, rekao je sa pozornice generalni sekretar CGIL-a Maurizio Landini.

Organizatori su procijenili da je na skupu učestvovalo između 50.000 i 60.000 ljudi, dok je čelnik CISL-a Pierpaolo Bombadieri rekao da ih je bilo čak 100.000.

Izvor: Agencije