Tužilaštvo traži ukidanje zastupničkog imuniteta bivšem kancelaru

Iz zastupničkog kluba OVP-a, čiji je sada šef Sebastian Kurz, poručeno je da će, ne samo podržati taj zahtjev, već da se raduju što je tako rano poslan.

Tužilaštvo je uputilo zahtjev za ukidanje zastupničkog imuniteta kako bi mogla biti nastavljena istraga protiv doskorašnjeg austrijskog kancelara zbog optužbi u vezi sa pronevjerama i mitom (EPA)

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastian Kurz tek je jučer položio zakletvu kao zastupnik Parlamenta Austrije, a već Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju traži od Parlamenta ukidanje njegovog zastupničkog imuniteta, prenosi agencija Tanjug.

Tužilaštvo je uputilo zahtjev za ukidanje zastupničkog imuniteta kako bi mogla biti nastavljena istraga protiv doskorašnjeg austrijskog kancelara zbog optužbi u vezi sa pronevjerama i mitom.

Iz zastupničkog kluba OVP-a, čiji je sada šef Kurz, poručeno je da će, ne samo podržati taj zahtjev, već da se raduju što je tako rano poslan.

Nastavak istrage

„Time će biti omogućeno da se brzo odbace sve optužbe protiv Kurza“, navode iz kluba zastupnika Narodne partije Austrije.

Odobrenje za nastavak istrage bit će vjerovatno dano na jednoj od narednih plenarnih sjednica Parlamenta, pošto Kurz u vrijeme za koje je optužen za krivična djela nije bio zastupnik i ta djela nisu vezana za njegovo zastupničko djelovanje.

Izvor: Agencije