SAD optužio bivšeg pilota za obmanu o softveru Boeinga 737 MAX

U oktobru 2018. i martu 2019. godine, u dvije nesreće aviona Boeing 737 MAX kompanija Lion Aira i Ethiopian Airlinesa, poginulo je 346 ljudi.

Boeing je priznao odgovornost za manipulaciju vlasti i prihvatio da plati više od 2,5 milijardi dolara za rješenje neke od tužbi (EPA)

Sjedinjene Američke Države su podigle optužnicu protiv bivšeg probnog pilota Boeinga, pod optužbom da je obmanjivao regulatornu agenciju za avijaciju tokom procesa odobrenja za letenje aviona 737 MAX, čije su se dvije letjelice srušile 2018. i 2019. godine.

Mark Forkner dao je Saveznoj upravi za letenje (FAA) “lažne, netačne i nepotpune informacije o novom dijelu sistema kontrole komandi za let Boeinga 737 MAX, uređaja MCAS”, zbog čega su se dogodile dvije nesreće, navelo je američko Ministarstvo pravde u saopštenju, prenosi Beta.

Prema dokumentima optužbe, bivši pilot je otkrio 2016. godine informacije o važnoj promjeni na softveru namijenjenom tome da se izbjegnu poremećaji, ali je namjerno riješio da to ne podijeli s agencijom FAA.

U dvije nesreće poginulo 346 ljudi

Kao posljedica toga, agencija nije uključila detalje o sistemu MCAS u jednom važnom dokumentu i kao dalja posljedica to nije uključeno u uputstvima za obuku pilota na tim letjelicama.

Forkner (49) se također optužuje da je djelovao nauštrb klijenata Boeinga koji su kupili letjelice 737 MAX time što im je uskratio neophodne informacije.

Prema dokumentima objavljenim početkom 2020. godine, on se hvalio da može prevariti sagovornike iz FAA da dobije certifikaciju sistema MCAS.

Avion 737 MAX zvanično je dobio odobrenje za letenje u martu 2017. godine.

U oktobru 2018. i martu 2019. godine, u dvije nesreće koje su se dogodile na letjelicama kompanija Lion Aira i Ethiopian Airlinesa, poginulo je 346 ljudi.

U ta dva incidenta softver u komandama za letenje, MCAS, blokirao se na osnovu pogrešnih informacija koje je prenijela jedna od dvije sonde uređaja.

Svi avioni 737 MAX su tada prizemljeni tokom 20 mjeseci, a ponovo su dobili odobrenje za letenje krajem 2020. godine, kada je softver modificiran.

Mogao bi dobiti do 100 godina zatvora

Boeing je priznao odgovornost za manipulaciju vlasti i prihvatio da plati više od 2,5 milijardi dolara za rješenje neke od tužbi.

Foknera je zvanično optužila savezna velika porota u Teksasu.

Ako bude proglašen krivim, mogao bi dobiti do 100 godina zatvora.

“Fokner je krio neophodne informacije od regulatornog tijela da pokuša uštedjeti novac za Boeing”, komentirao je savezni tužilac u Teksasu Chad Meacham u saopćenju.

“Ministarstvo pravdu ne može tolerirati takvu prevaru, iznad svega u sektoru gdje su ulozi toliko visoki”, dodao je on.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO