SAD izrazio jasno protivljenje širenju jevrejskih naselja

Izraelski zvaničnik rekao je da je SAD izrazio protivljenje izgradnji jevrejskih naselja tokom posjete šefa diplomatije Yaira Lapida Washingtonu.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije ovog mjeseca je izjavio da je Izrael dobro upoznat sa stavom administracije da se treba suzdržavati od akcija koje bi se mogle smatrati "provokativnim" (EPA)

Sjedinjene Američke Države izrazile su tokom razgovora u ovoj sedmici jasno protivljenje izraelskoj gradnji jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji koju Palestinci žele za svoju buduću državu, saopćio je visoki izraelski zvaničnik.

Upitan da li je američka strana potegnula to pitanje tokom posjete izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, koji se sastao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i ostalim visokim zvaničnicima u Washingtonu, izraelski zvaničnik odgovorio je novinarima: “Da.”

“Oni su to potegnuli, ali ne na način ‘sjajan posao momci, samo naprijed'”, kazao je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

Dvodržavno rješenje

Administracija predsjednika Joa Bidena istaknula je svoje protivljenje dodatnom širenju jevrejskih naselja. Većina zemalja smatra ta naselja nelegalnim, dok Izrael to osporava.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije ovog mjeseca je izjavio da je Izrael dobro upoznat sa stavom administracije da se treba suzdržavati od akcija koje bi se mogle smatrati “provokativnim” i koje bi mogle potkopati napore na ostvarenju dugo očekivanog dvodržavnog rješenja između Izraela i Palestinaca, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije