Putin: Talibani će se teško odreći prihoda od droge

Obavještajne službe procjenjuju da od prodaje droge talibani zarade godišnje oko 460 miliona dolara.

Prema izvještaju Ujedinjenih naroda, većinu novca talibani dobiju od proizvodnje i prodaje opijuma, iznuda i kidnapiranja (EPA)

Talibani su se ranije borili protiv narkotika u Afganistanu ali u današnjoj situaciji teško će se odreći svojih izvora prihoda, rekao je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Uprkos obećanjima da će se boriti protiv proizvodnje narkotika, u realnosti ne znam da li će talibani to uspeti, bilo da žele to ili ne. Oni su to radili i uspešno tokom prethodne vladavine u Avganistanu, rekao je Putin na online samitu Zajednice nezavisnih država.

Prema njegovom mišljenju, trenutno će im biti problematično da se odreknu tih izvora prihoda, naročito zbog ekonomske krize u Afganistanu.

Problem proizvodnje droge u Afganistanu i njeno krijumčarenje iz zemlje je akutan, ocijenio je Putin, prenosi Tanjug pozivajući se na rusku novinsku agenciju TASS.

“Avganistan ostaje najveći snabdjevač opijata globalno, snabdijeva i do 90 posto svjetskog tržišta”, rekao je ruski predsjednik.

Većinu novca talibani dobiju opijuma

Obavještajne službe navode da nije moguće tačno utvrditi sumu novca koju talibani imaju, ali da su procjene da godišnje dobiju ili sakupe između 300 miliona i 1,6 milijardi dolara.

Prema izvještaju Ujedinjenih naroda, većinu novca talibani dobiju od proizvodnje i prodaje opijuma, iznuda i kidnapiranja.

Obavještajne službe, kako navodi Glas Amerike, procjenjuju da samo od prodaje droge talibani zarade 460 miliona dolara.

 

Izvor: Agencije