Napadač iz Norveške ostaje u medicinskom pritvoru

Postoje sumnje u mentalno zdravlje Espena Andersena Brathena, koji je priznao da je lukom i strijelom ubio pet osoba.

U napadu koji se desio u srijedu navečer, ubijene su četiri žene i jedan muškarac (Reuters)

Norveški sud naredio je da muškarac koji je priznao da je ubio pet ljudi lukom i strijelom, bude u medicinskom pritvoru, dok se postavljaju pitanja o njegovom mentalnom zdravlju.

Espen Andersen Brathen, danski državljanin koji je prešao na islam i koji je poznat policiji, u pritvoru će biti četiri sedmice, a u prve dvije bit će u potpunoj izolaciji, odlučila je sutkinja Ann Mikalsen.

Puna psihijatrijska procjena, koja, kako navodi tužilac, može potrajati mjesecima, neophodna je da se odluči može li se Brathen smatrati odgovornim za svoje akcije.

„To navodi na zaključak da stvari možda nisu onakve kakve bi trebale biti“, rekao je njegov advokat Frederik Neumann, govoreći o mentalnom zdravlju Brathena.

„To bi trebalo biti pojašnjeno nakon kompletne sudske procjene“, dodao je.

‘Ustanoviti motive’

Brathen u petak nije bio prisutan na sudu.

„Nema sumnje da se čini da se radi o terorističkom činu, ali je važno da istraga bude nastavljena i da ustanovimo motive osumnjičenog“, rekao je čelnik norveške obavještajne službe Hans Sverre Sjovold.

Brathen, za kojeg je policija ranije strahovala da je „radikaliziran“, priznao je ubistva tokom ispitivanja, objavila je policija.

U napadu koji se desio u srijedu navečer, ubijene su četiri žene i jedan muškarac, dok su tri osobe povrijeđene.

„Rekao nam je zašto je to uradio, ali u ovoj fazi to ne možemo javno reći“, rekla je tužiteljica Ann Iren Svane Mathiassen za AFP.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO