EU: Iran još nije spreman za obnovu pregovora u Beču

Da bi prekinuo obogačivanje uranija Iran traži ukidanje sankcija koje su Sjedinjene Američke Države nametnule toj zemlji, no Washington za sada to odbija učiniti.

Iran i EU složne da održe dodatni dijalog o posrnulom nuklearnom sporazumu iz 2015, tvrdi Teheran (Reuters)

Iran još nije spreman za povratak na pregovore sa svjetskim silama o svom nuklearnom programu, a njegov novi pregovarački tim želi da razgovara o tekstovima koji će biti predstavljeni kada se sastane sa predstavnicima Evropske unije u Briselu u narednih nekoliko sedmica, izjavio je u petak jedan visoki zvaničnik EU-a.

“Još nisu spremni za angažman u Beču”, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik, dodajući da vjeruje da je Teheran “apsolutno odlučan da se vrati u Beč i okonča pregovore”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Iran je više puta ponovio da će se “pregovorima vratiti”, ali nije dao konkretan vremenski okvir, naveo je taj zvaničnik.

Zapadne diplomate su se nadale da bi se pregovori u Beču mogli nastaviti prije kraja oktobra.

Politički direktor EU-a Enrique Mora, glavni koordinator za razgovore, boravio je u četvrtak u Teheranu kako bi se sastao sa članovima iranskog nuklearnog pregovaračkog tima, četiri mjeseca nakon što su prekinuti razgovori između Irana i svjetskih sila.

Nakon posjete More, iranski ministar vanjskih poslova Ali Bagheri je izjavio da će u narednih nekoliko dana imati razgovore sa EU u Briselu.

Nastavak dijaloga

“Na kraju sastanka, dvije strane su se usaglasile da nastave dijalog o pitanjima od uzajamnog interesa u narednim danima u Briselu, navodi iransko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju, u kome se dodaje da je Mora izjavio kako je EU “spremna da sarađuje s Iranom i drugim stranama”, prenosi Fena.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi do sada je odbijao da obnovi indirektne razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama u Beču u vezi s tim da se obje strane vrate na poštovanje sporazuma, u sklopu kojeg bi Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Dijalog u vezi sporazuma zakočen je od juna.

Diplomate iz Francuske, Britanije i Njemačke, koje su potpisnice sporazuma zajedno sa Kinom i Rusijom, rekle su uoči Morove posjete da ona dolazi u ključnom trenutku, dok je zvanični Washington saopštio da je vremena sve manje.

Da bi prekinuo obogačivanje uranija Iran traži ukidanje sankcija koje su Sjedinjene Američke Države nametnule toj zemlji, no Washington za sada to odbija učiniti.

Izvor: Agencije

Povezane

U sklopu vježbi koristit će se bespilotne letjelice, letjelice sa pilotima, te projektili na kopnene mete kako bi se provjerile performanse zračne odbrane i radarskih sistema.

Published On 12 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO