Evropska komisija kritikuje Janšu zbog njegovih komentara na Twitteru

Janša je najprije objavio tvit, koji je kasnije obrisao, s priloženom fotografijom ‘13 od 226 poznatih lutaka Georgea Sorosa u Evropskom parlamentu’.

Od Janšinih nediplomatskih poruka ogradili su se i osudili ih predstavnici lijevih opozicionih stranaka, izrazivši bojazan da se njima kvari ugled Slovenije u Evropskoj uniji (EPA)

Evropska komisija istaknula je u komentaru na poruke slovenskog premijera Janeza Janše objavljene ranije na Twitteru da društvene mreže trebaju biti prostor za konstruktivnu raspravu punu poštovanja, a ne za napade na pojedince.

“Mi ne komentiramo komentare, ali htio bih razjasniti neke stvari: društvene mreže trebaju biti prostor za konstruktivnu raspravu punu poštovanja, a ne prostor za napade na pojedince, bilo privatne ili javne osobe, kao što je slučaj sa spomenutim tvitom”, izjavio je glasnogovornik Komisije Christian Wigand odgovarajući na novinarsko pitanje da komentira Janšine tvitove koji su u četvrtak izazvali burne reakcije, piše Hina.

Janša je najprije objavio tvit, koji je kasnije obrisao, s priloženom fotografijom “13 od 226 poznatih lutaka Georgea Sorosa u Evropskom parlamentu”, među kojima su i fotografije Sophie in ‘t Veld, te nekadašnjeg predsjednika stranke evropskih liberala (Alde) Hansa van Baalena, bivšeg predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza.

Antisemitske konotacije

Mnogi su protumačili da taj tvit ima antisemitske konotacije, jer se aludira na teoriju zavjere koju širi krajnja desnica da mađarsko-američki finansijer i filantrop George Soros, koji je židovskog porijekla, tajno povlači konce u EU.

“Stajalište Evropske komisije o antisemitizmu je vrlo jasno. U Evropskoj uniji nema mjesta za antisemitizam, on nije uperen samo protiv židovske zajednice nego i protiv otvorenog i raznolikog društva”, rekao je Wigand.

Na Janšino objave reagirao je nizozemski premijer Mark Rutte, osudivši Janšin “neukusan tvit”, a slovenska ambasadorica u Nizozemskoj pozvana je na razgovor.

Janša je na to Rutteu odgovorio da su optužbe o medijskim neslobodama u Sloveniji za koje kaže da ih širi evropska ljevica, “besmislene”.

“Ne gubite vrijeme s pozivanjem ambasadora i slobodom medija u Sloveniji nego zajedno sa Sophie in ‘t Weld zaštitite svoje novinare pred ubistvima na ulici”, napisao je Janša, aludirajući na tragičan događaj kad je u Nizozemskoj u julu ove godine ubijen novinar Peter R. de Vries koji je istraživao kriminalno podzemlje.

Na Janšino tvitanje i napade na eurozastupnike reagirao je i predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli pozivom Janši da se suzdrži.

Napad na evropske građane

“Pozivamo Janeza Janšu da odmah prestane s napadima na zastupnika Evropskog parlamenta, takvi napadi predstavljaju i napad na evropske građane. Konstruktivna saradnja s rotirajućim predsjedništvom Vijeća EU-a temelji se na međusobnom povjerenju i poštovanju”, napisao je Sassoli, ali je i na to dobio Janšin nediplomatski odgovor.

“Slovenija nije kolonija. Molim da kažete svojim zastupnicima neka ime Evropskog parlamenta ne zloupotrebljavaju za političke spletke i besmislene optužbe na račun Slovenije”, naveo je Janša u svojoj poruci Sassoliju.

Oglasio se i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji je naveo da članovima Evropskog parlamenta treba omogućiti da obavljaju svoj posao “bez ikakva pritiska”.

“Međusobno poštovanje između evropskih institucija i unutar Evropskog vijeća jedini je način da se ide naprijed”, naveo je Michel.

Od Janšinih nediplomatskih poruka ogradili su se i osudili ih predstavnici lijevih opozicionih stranaka, izrazivši bojazan da se njima kvari ugled Slovenije u Evropskoj uniji.

Pahor poziva Janšu na pristojnost

Slovenski predsjednik Borut Pahor također pozvao u petak najviše političare u državi na dostojan način javne komunikacije, nakon skandala evropskih dimenzija koji je svojim porukama na Twitteru izazvao premijer Janša.

“Brine me što nastaje dojam da se u javnosti čuje samo ako joj se obratiš izjavama koje su nekulturne ili netolerantne”, naveo je u poruci slovenski predsjednik, aludirajući na poruke predsjednika vlade kojega nije imenom spomenuo.

Izvor: Agencije

Povezane

Slovenski premijer, iako je na čelu šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom, nema ovlaštenja govoriti u ime Unije o vanjskoj politici, rekao je šef evropske diplomatije.

Published On 12 Jul 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO