Biden potpisao zakon kojim se povećava zaduživanje države

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon o privremenom povećanju vladinog limita zaduživanja na 28.900 milijardi dolara.

Očekuje se da će povećanje limita zaduživanja za 480 milijardi dolara, koje je Biden potpisao, biti iscrpljeno do 3. decembra, pa će do tada trebati naći nova rješenja (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak zakon o privremenom povećanju vladinog limita zaduživanja na 28.900 milijardi dolara, čime je omogućeno povećanje duga kako bi država mogla plaćati svoje dospjele obaveze i izbjegla bankrot.

Bez povećanja gornje granice duga, američko je Ministarstvo finansija procijenilo da će 18. oktobra ostati bez novca za plaćanje dospjelih računa, prenosi Hina.

Očekuje se da će povećanje limita zaduživanja za 480 milijardi dolara, koje je Biden potpisao, biti iscrpljeno do 3. decembra, pa će do tada trebati naći nova rješenja.

Senat je prošle odobrio odobrio, a Zastupnički dom u utorak izglasao kratkoročno rješenje kojim je privremeno povisio granicu mogućeg zaduživanja vlade na 28,900 milijardi dolara, čime je najveća svjetska ekonomija izbjegla bankrot barem do decembra.

Bez pomoći republikanaca

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell napisao je u pismu Bidenu nakon glasanja u Senatu da više neće pomoći demokratima u povećanju limita duga.

McConnell želi da demokrati iskoriste proceduralni potez poznat kao pomirenje, za koji ne bi bili potrebni republikanski glasovi kako bi se podigao plafon za zaduživanje. Demokrati su to odbacili kao opciju.

Republikanci poručuju da je povećanje plafona za zaduživanje problem demokrata zbog Bidenovog paketa mjera za pomoć građanima i za druge svrhe u doba pandemije korona virusa. Taj je paket, koji je Kongres prihvatio u prvom dijelu ove godine, vrijedan 3.500 milijardi dolara.

Demokrati, pak, uzvraćaju da su oni svojedobno podržali prijedlog za povećanje državnog zaduživanja za mandata predsjednika Donalda Trumpa, premda su se protivili Trumpovim zakonima o smanjenju poreza građanima i kompanijama koji su pridonijeli povećanju državnog duga.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada