U Gazi počela podjela pomoći Katara siromašnim porodicama

Pomoć od sto dolara dobit će 95.000 porodica, a Katar je obećao i isporuku goriva.

Katar je također obećao 500 miliona dolara za obnovu Gaze (Reuters)

Deseci hiljada siromašnih palestinskih porodica u Pojasu Gaze danas je počelo primati finansijsku pomoć iz Katara, pošto je Izrael odobrio novi mehanizam podjele pod nadzorom Ujedinjenih nacija.

Porodice koje imaju pravo na pomoć stale su u red rano jutros ispred 300 distribucionih centara širom te palestinske teritorije koju kontroliše organizacija Hamas, a pod blokadom Izraela je već gotovo 15 godina.

Pomoć od 100 dolara dobit će 95.000 porodica u Gazi preko UN-a, saopštio je izaslanik Katara Mohammed al-Emadi .

Podjela pomoći nastavit će se tokom ove sedmice, najavio je Thor Vennesland, koordinator UN-a za Bliski istok, dodaje Beta, pozivajući se na AFP.

Podjela preko UN-a

Od 2018. godine katarski zvaničnici su redovno ulazili u Gazu sa koferima punim novčanica i taj novac je potom Hamas dijelio siromašnim porodicama u pojasu sa dva miliona stanovnika, odvojemom od Zapadne obale, na kojoj također žive Palestinci.

Izrael se u maju usprotivio nastavku takvih metoda transfera novca, optuživši Hamas da usmjerava pomoć u vojne svrhe, što je ta organizacija porekla.

Sredinom avgusta, nakon čitavih sedmica pregovora, Izrael je objavio da je postigao dogovor sa Dohom o novom sistemu podjele, ali ovog puta preko UN-a, a ne Hamasa.

Doha je također obećala isporuku goriva i 500 miliona dolara za obnovu Gaze.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO