SAD se vraća u Vijeće UN-a za ljudska prava

Washington se iz Vijeća povukao 2018. godine, tokomu predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, koji je to tijelo Ujedinjenih naroda optužio za licemjerje i opsjednutost harangom nad Izraelom.

Generalna skupština UN-a u četvrtak bira nove članove najvišeg tijela UN-a za ljudska prava (EPA)

Sjedinjene Američke Države vraćaju se u Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava, tri i po godine nakon dramatičnog izlaska, što je Kina iskoristila za širenje svog utjecaja.

Generalna skupština UN-a u četvrtak bira nove članove najvišeg tijela UN-a za ljudska prava, a izabranim zemljama trogodišnji mandat počet će 1. januara, prenosi Hina.

Iako se članice biraju tajnim glasanjem, izbori nisu takmičarski, 18 zemalja kandidatkinja popunjava 18 mjesta.

Zadatak Vijeća je osnažiti promociju i zaštitu ljudskih prava u svijetu, odgovoriti na kršenja istih i iznositi preporuke.

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Vijeća 2018. godine, tokomu predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, koji je to tijelo UN-a optužio za licemjerje i opsjednutost harangom nad Izraelom.

Biden se suočava s ohrabrenom Kinom

No, Washington se pod predsjednikom Joeom Bidenom suočava s ohrabrenom Kinom, koja je iskoristila odsutnost SAD-a kako bi “pokazala mišiće”.

“Kinezi i svi oni koji su u osnovi protiv ljudskih prava kako ih Evropljani shvaćaju … protive se ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. To nije novi trend, ali je nedvojbeno sve jači”, rekao je evropski diplomata za AFP.

“Cilj Kine je jednostavan: uništiti koncept univerzalnosti ljudskih prava i uspostaviti viziju koja je u skladu s njenim političkim sistemom”, kaže drugi diplomat.

Proteklih godina su Kina i njeni partneri, uključujući Bjelorusiju i Venezuelu, imali zajedničke izjave u kojima su podržavali djelovanje Pekinga u Hong Kongu, Xinjiangu i na Tibetu te osuđivali “kršenja ljudskih prava” u zapadnim zemljama, uključujući protiv autohtonih Kanađana.

Suočeni sa sve većom polarizacijom, neki strahuju da će povratak Washingtona pojačati taj trend i kako će Vijećem dominirati proameričko i prokinesko rivalstvo.

Marc Limon, izvršni direktor think tanka Universal Rights Group u Ženevi, rekao je da se SAD “praktički fokusirao samo na jedno pitanje, a to je Kina”, od kako se početkom ove godine priključio Vijeću kao poamatrač.

Ti napadi i odmazde Pekinga “isisavaju kisik iz svih ostalih važnih poslova Vijeća za ljudska prava”, kazao je Limon.

“Mnogim zemljama je dosta, jer ne žele da multilateralni sustav bude talac velike geopolitičke igre moći.”

Trećina Vijeća bira se svake godine

Pozvao je SAD da proširi svoj fokus i vrati podršku zemalja u razvoju koje su se približile Pekingu za vrijeme američke odsutnosti.

Kineski ambasador pri UN-u u Ženevi Chen Xu rekao je novinarima u srijedu da se nada da će Washington “voditi konstruktivan dijalog i da neće pokušati učiniti ljudska prava političkim sredstvom” jednom kad se vrati u Vijeće.

Vijeće UN-a za ljudska prava koje zasjeda u Ženevi čini 47 zemalja članica, koje bira Gerenalna skupština UN-a u New Yorku.

Trećina Vijeća bira se svake godine, a zemlje mogu služiti samo dva uzastopna trogodišnja mandata.

Članstvo je proporcionalno raspoređeno po geografskim regijama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO