Raspušten donji dom japanskog parlamenta, izbori 31. oktobra

Novi japanski premijer Fumio Kishida raspustio je Donji dom parlamenta čime je formalno otvoren put za održavanje nacionalnih izbora 31. oktobra.

Kishida je u parlamentu obrazložio da želi potvrdu birača za svoju politiku, nakon što ga je parlament prije samo 10 dana izabrao za premijera (EPA)

Novi japanski premijer Fumio Kishida raspustio je u četvrtak Donji dom parlamenta čime je formalno otvoren put za održavanje nacionalnih izbora 31. oktobra.

Kishida je u parlamentu obrazložio da želi potvrdu birača za svoju politiku, nakon što ga je parlament prije samo 10 dana izabrao za premijera, umjesto Yoshihide Suge, a predsjednik moćnijeg Donjeg doma Tadamori Oshima, proglasio je raspuštanje na plenarnoj sjednici, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Na ovu odluku je svih 465 poslanika ustalo, tri puta uzviknulo “banzai”, tradicionalni uzvik oduševljenja i radosti, i napustilo parlament, nakon što je ovim činom njihov mandat prestao, a zvanična izborna kampanja za novi saziv počet će u utorak.

Povratak povjerenja

Posljednji izbori za Donji dom održani su 2017. godine pod bivšim premijerom Shinzom Abeom, a njegov nasljednik Suga na funkciji se zadržao samo godinu dana, nakon što je podrška vladi koju je predvodio bila oslabljena njegovim pristupom borbi sa korona virusom i insistiranjem na održavanju Olimpijskih igara u Tokiju uprkos sve većem broju slučajeva koji su razbjesnili javnost.

Kishida, čiji je zadatak da vrati podršku vladajućoj Liberalno demokratskoj partiji (LDP), najavio je politiku “povjerenja i empatije”, a obećao je da će odgovor zemlje na pandemiju korona virusa u slučaju novih talasa infekcija biti pojačan.

Aktuelni premijer je saopštio da je u njegovom fokusu oživljavanje oslabljene ekonomije zemlje i jačanje odbrane od prijetnji iz Kine i Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije

Povezane

Sugi, koji je dužnost preuzeo nakon ostavke Shinza Abea u septembru prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja, podrška javnosti pala je ispod 30 posto.

Published On 03 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO