Orban: Saradnja Mađarske s Kinom sve važnija

Mađarski premijer rekao je da na Zapadu vlada veliko iskušenje da se ponovo uvede svjetski ekonomski poredak zasnovan na rivalstvu velikih svjetskih sila.

Orban je ocijenio da je kriza pokazala koliko smo međusobno ovisni (EPA)

Saradnja između Mađarske i Kine dobija sve veći i veći značaj, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, u video obraćanju na svečanom otvaranju kineskog Međunarodnog sajma za uvoz i izvoz (CIIE).

Napominjući da globalna trgovina skoro dvije godine trpi negativne efekte korona pandemije, Orban je ocijenio da je kriza pokazala koliko smo međusobno ovisni i kako uspješne zdravstvene i ekonomske mjere u jednoj zemlji utječu na oporavak druge, prenosi agencija MTI, piše Tanjug.

Dodao je da je prošla godina također donijela “izuzetne promjene” u svjetskoj ekonomiji, navodeći da se “raspodjela ekonomske moći transformiše pred našim očima”, pri čemu azijske ekonomije i kompanije igraju sve važniju ulogu u oblikovanju globalne ekonomije.

Rivalstvo velikih sila

Prema njegovim riječima, u Evropskoj uniji se, istovremeno, vodi debata o tome kako oblikovati svijet poslije pandemije.

“Ovdje, na Zapadu, vlada veliko iskušenje da se ponovo uvede svjetski ekonomski poredak zasnovan na rivalstvu velikih svjetskih sila. To sam već vidio u prošlosti. U stvari, pola svog života sam proživio u takvom svijetu, kada je Zapad bio protiv Sovjetskog Saveza”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je naglasio da, međutim, mnogi u EU žele da žive u svijetu “zasnovanom na trgovini, bezbjednosti, uzajamnom poštovanju i bezuslovnom priznavanju međusobnog suvereniteta”, a ne u svijetu koji “definišu napetosti između velikih svjetskih sila”.

Orban je poručio da Mađarska zato smatra ključnim učešće u kineskom ekonomskom razvoju, ali da je važno prisustvo Kine kao trgovinskog partnera i investitora u Mađarskoj i centralnoj Evropi.

Kantonalni uvozno-izvozni sajam je najstariji i najveći takav događaj u Kini, koji dva puta puta godišnje organizuje kineski Centar za vanjsku trgovinu.

Izvor: Agencije