Jerusalem Post: Predstavljena ‘Iranska željezna kupola’

Mediji navode kako sistem ima četiri spremnika za lansiranje i može nositi od osam do 12 projektila.

Iran je i u prošlosti učio na ruskim, južnoafričkim i primjerima drugih država kada je riječ o razvoju sistema zračne odbrane (EPA - Ilustracija)

Iran je saopćio kako je postigao novi uspjeh u razvoju uvezane mreže zračne odbrane, piše Jerusalem Post i dodaje kako je to predstavljeno u posljednjim manevrima.

Vježba je nosila ime „Branitelji Neba Velayat 1400“ i nedavno je održana, navodi se u izvještajima na koje se poziva Post. Dalje stoji kako je tokom manevara sistem bio suočen sa raznim prijetnjama i navodno ih sve presreo.

Kako navodi iranski Fars News, brigadni general Amir Qader Rahimzadeh, komandant Nacionalne baze zračne odbrane, objavio je kako je „snažna i višeslojna odbrana od krstarećih projektila jedan od ciljeva zajedničke specijalizirane vježbe zračne odbrane Branitelja Neba 1400. Provincije (Velayat)“.

Visoka mobilnost i stabilnost

Snimci novih sistema zračne odbrane su objavljeni prvi put. „Zbog različitih karakteristika ovog sistema u odnosu na druge sisteme raketne odbrane neba u državi, zvanična informacija o novom sistemu još nije objavljena“, ističe se u izvještajima.

Tasnim News je otišao još više u priči o sistemu. Oni navode kako sistem ima četiri spremnika za lansiranje i može nositi od osam do 12 projektila. Time je sličan na neki način izraelskoj Željeznoj kupoli, ali se može porediti i sa južnoafričkim sistemom Umkhonto i njegovom varijantom koja se montira na kamione.

Iran je u prošlosti pokušavao kopirati i južnoafričke dronove. „Svaka jedinica sistema postiže visoku mobilnost i visoku stabilnost u borbenim uvjetima, uz relativnu nezavisnost od drugog vozila koje prevozi radar“, piše Tasnim.

Kao kod Rusa

Jerusalem Post dalje prenosi navode kako sistem ima pokrivenost radara od 360 stepeni i kako se rakete ispaljuju vertikalno što znači da može istovremeno napasti više meta.

„Iz videa koji je objavljen iz novog sistema zračne odbrane, očito je kako je kontrolna soba sistema locirana ispod radara. Ova metoda osigurava maksimalnu kompresiju komponenti sistema. Isti tip kompresije sistemskih komponenti se vidi kod nekoliko varijanti naprednih ruskih sistema zračne odbrane srednjeg dometa što osigurava znatno veću mobilnost paljbe zračne odbrane“, piše Tasnim.

Jerusalem Post tumači kako ovo može značiti da su iranski inžinjeri učili od primjera sistema Pantsir i drugih koji su također ruske proizvodnje.

Izvor: Agencije