FT: Bidenovi problemi zbog turske kupovine mlažnjaka

Ako odobri prodaju 40 aviona F-16 Turskoj američki predsjedenik će se naći na meti kritika, a ako ne proda Ankara ima novi argument da se okrene Moskvi.

Turska želi pojačati svoje zračne snage novim avionima (EPA)

Nova inicijativa Turske, koja ima višegodišnji problem s mlaznim borbenim avionima, da kupi američke F-16 te opremu za moderniziranje do 80 takvih aviona koje posjeduje, stavlja administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena između čekića i nakovnja, navode američki mediji.

Kako se u autorskom tekstu Financial Timesa ističe, članici NATO-a je blokiran put da dobije naručenih više od 100 novih aviona F-35 nakon što je odlučila kupiti ruske sisteme zračne odbrane S-400.

“Ankara se nada kako će ovaj problem nekada u budućnosti riješiti proizvodnjom vlastitog mlažnjaka, no ta letjelica je daleko od gotove. Zato sada traži od Washingtona da kupi 40 novih F-16, kao i opremu za modernizaciju 80 starih” aviona piše autorica teksta u FT-u Laura Pitel.

Zašto je Kongres SAD-a ljut na Erdogana

Navodi kako je riječ o starijem avionu koji, za razliku od F-35, ne bi trebao imati probleme sa S-400, pa se čini kako je riječ o jako unosnom poslu za američku namjensku industriju, kao i način poboljšanja odnosa SAD-a i Zapada s Turskom, koji ne žele da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bude dodatno bliži ruskom kolegi Vladimiru Putinu.

Ali, još se ne zna da li će SAD pristati na posao, piše FT, ponajviše zato jer Kongres SAD-a (koji može obustaviti prodaju) ima neprijateljske stavove prema Erdoganu iz mnogo razloga, od ljudskih prava do vojnih operacija u Siriji.

“Ljutiti Kongres će vjerovatno tražiti ustupke od Erdogana kada je riječ o ruskoj opremi koja je već u Turskoj, kao i da je više ne kupuje. No, turski predsjednik, koji optužuje SAD da mu nije dao alternetivu, teško da će popustiti.”

Šala ili zbilja o kupovini ruskog aviona S-57

“Zbog ovoga je Bidenova administracija u teškoj situaciji. Ako daju zeleno svjetlo Turskoj za kupovinu F-16 bez uvjeta, to bi kritičari Turske vidjeli kao nedozvoljeno povlađivanje. A ako odbije, Ankara će imati još jednu, svježu, izliku za okretaje ka Rusiji“, piše autorica.

Podsjeća kako je Erdogan u šali, tokom posjete ruskom sajmu aviona, s Putinom i uz sladoled, pitao da li će moći kupiti najnoviji avion S-57, a neki analitičari su stava kako bi ova šala mogla lako postati zbilja.

“Ako Amerikanci ne odobre prodaju svojih aviona, šta će Turska uraditi? Pa, kupit će ruske ili kineske, jer moraju popuniti prazninu“, navodi jedan evropski diplomata, koji jako želi da Turska i SAD postignu dogovor.

Izvor: Agencije

Povezane

Turska je zatražila od SAD-a da kupi 40 borbenih aviona F-16 američkog proizvođača Lockheed Martin i gotovo 80 kompleta za modernizaciju zračnih snaga, navode izvori.

Published On 08 Oct 2021

Moskva i Washington nisu ispunili obećanja da će osigurati povlačenje Jedinica narodne zaštite iz sirijskog pograničnog područja, rekao je ministar vanjskih poslova Turske.

Published On 13 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO