Emisije ugljika iz bogatih zemalja naglo porasle ove godine

Grupa G20 odgovorna je za gotovo 75 posto globalnih emisija, koje su prošle godine značajno pale zbog lockdowna kao odgovor na COVID-19.

Prema izvještaju, kojeg je sastavilo 16 istraživačkih organizacija i grupa za zaštitu okoliša, predviđa se da će se upotreba uglja u državama članicama G20 ove godine povećati za pet posto (EPA - Ilustracija)

Nakon što su prošle godine opale globalne emisije ugljikov dioksida koje su posljedica sagorijevanja uglja, nafte i plina ove godine su porasle u 20 najbogatijih nacija svijeta, prema novoj studiji.

Izvještaj o transparentnosti klime pokazao je da će emisije ugljika ove godine porasti za četiri posto u Grupi 20 (G20), nakon što su 2020. godine pale za šest posto zbog pandemije korona virusa, prenosi Fena.

Kina, Indija i Argentina će čak premašiti svoje emisije iz 2019. Autori tog izvještaja kažu da kontinuirana upotreba fosilnih goriva potkopava napore kontroliranja temperatura.

Još dvije sedmice je ostalo do otvaranja klimatske konferencije COP26 u Glasgowu, a zadatak pred pregovaračima je veoma težak.

Jedan od ključnih ciljeva ove konferencije je poduzimanje koraka kako bi se važan temperaturni prag od 1,5 °C  zadržao. S obzirom na to da je svijet trenutno oko 1,1 °C topliji od predindustrijskog doba, ograničavanje budućih povećanja veoma je važno.

Ako konferencija u Glasgowu uspije u tome, zemlje koje stvaraju najviše ugljika morat će uspostaviti ambiciozne politike, piše BBC.

Dokazi iz novog izvještaja su da se to ne događa dovoljno brzo.

Globalne emisije

Grupa G20 odgovorna je za gotovo 75 posto globalnih emisija, koje su prošle godine značajno pale zbog lockdowna kao odgovor na COVID-19. Ali, ovogodišnji oporavak pokreće fosilna goriva, posebno ugljen.

Prema izvještaju, kojeg je sastavilo 16 istraživačkih organizacija i grupa za zaštitu okoliša, predviđa se da će se upotreba uglja u državama članicama G20 ove godine povećati za pet posto.

Najveći porast bilježi Kina koja je odgovorna za gotovo 60 posto rasta, ali povećanje ugljena događa se i u SAD -u i Indiji.

Izvještaj također ukazuje na neke pozitivne pomake, uključujući rast solarne energije i energije vjetra u bogatijim zemljama, s rekordnim količinama novih kapaciteta instaliranih u G20 zemljama prošle godine.

Obnovljivi izvori energije sada isporučuju gotovo 12 posto energije u odnosu na 10 posto u prošloj godini.

Politički je  također postignut značajan napredak s grupom G20 jer većina priznaje da cilj od nula emisije gasova treba ostvariti do polovine ovog stoljeća.

Izvor: Agencije