Blinken: Nema normalizacije s Assadom prije političkog rješenja

SAD ne namjerava da podrži normalizaciju veza sa sirijskim predsjednikom ni njegovu rehabilitaciju sve dok ne dođe do nepovratnog napretka ka političkom rješenju, rekao je američki državni sekretar.

Turska je optužila SAD i Rusiju da nisu ispunile obećanje da će spriječiti kurdske oružane frakcije u Siriji da napadaju Tursku (EPA)

Sjedinjene Američke Države ne namjeravaju da podrže normalizaciju veza sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, ni njegovu rehabilitaciju, sve dok ne dođe do nepovratnog napretka ka političkom rješenju u Siriji, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

On je na konferenciji za novinare potvrdio da su prioriteti Washingtona u Siriji fokusirani na pružanje humanitarne pomoći, na sprečavanje svih terorističkih aktivnosti koje bi mogle biti usmjerene na SAD i na smanjenje nasilja, prenosi Reuters.

Novi turski napad

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu optužio je SAD i Rusiju da nisu ispunile obećanje da će spriječiti kurdske oružane frakcije u Siriji da napadaju Tursku i poručio da je Ankara primorana samostalno da djeluje kako bi eliminisala prijetnje, prenosi AP.

Komentari šefa turske diplomatije uslijedili su nekoliko dana nakon što je i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio da Ankara gubi strpljenje nakon niza napada iz Sirije na njegovu zemlju i upozorio da je moguć novi turski vojni napad na Siriju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO