WHO: Zaustavljen postupak za hitno odobravanje Sputnjika V

Nedostaje određeni broj podataka i usaglašenost pravnih procedura, navedeno je iz WHO-a.

Iz WHO-a je izražena nada da će postojeći nedostaci uskoro biti otklonjeni (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je danas da je postupak za hitno odobravanje ruske vakcine Sputnik V za upotrebu zaustavljen, jer nedostaje određeni broj podataka i usaglašenost pravnih procedura.

Iz WHO-a je izražena nada da će postojeći nedostaci “uskoro biti otklonjeni”.

“Skoro svakodnevno radimo sa Ministarstvom zdravstva Rusije na rješavanju preostalih pitanja koja treba ispuniti Ruski fond za direktna ulaganja”, izjavila je Mariangela Simao, pomoćnica generalnog direktora WHO-a za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Preostaje još nekoliko koraka’

Simao je potvrdila da će WHO ponovo otvoriti slučaj, procijeniti dostavljene podatke i nastaviti inspekcije proizvodnih kapaciteta u Rusiji čak iako dosije bude “još uvijek nepotpun”.

“Svi podnesci koje imamo, obrađuju se na isti način”, rekla je ona, ali nije precizirala rok kada bi mogao biti dovršen proces odobravanja ruske vakcine za ulazak na listu anti-COVID vakcina dozvoljenih za upotrebu.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško je ranije ovog mjeseca rekao da su sve prepreke za registraciju Sputnjika kod WHO-a otklonjene i da preostaje samo još nekoliko koraka.

 

Izvor: Agencije