Video: Brutalna demonstracija borilačkih vještina sjevernokorejske vojske

Vojnik koji leži, a drugi mu na prsa stavlja betonski blok i razbija ga maljem, razbijanje betonskih ploča glavom samo su neke od viđenih scena.

Sjevernokorejska armija demonstrirala je brutalnu verziju borilačkih vještina koje su, prema snimcima, dobro zabavile sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una.

Vojnik koji leži, a drugi mu na prsa stavlja betonski blok i razbija ga maljem, razbijanje betonskih ploča glavom, samo su neke od viđenih scena.

Demonstraciju vještina sjevernokorejskih vojnika pratio je lider te zemlje Kim Jong-un, okružen oficirima i svojom sestrom i bliskom savjetnicom Kin Yo-jong, pokazali su snimci sa sjevernokorejske televizije KCTV.

Koreja ima dugu tradiciju borilačkih vještina, među kojima je tekvondo, koji je razvio južnokorejski general koji je poslije došao u sukob sa liderom Park Chung-heeom, te je novi doma pronašao u Pjongjangu gdje je umro 2002. godine.

Tekvondo kao simbol moći

Sada se tekvondo često koristi u Sjevernoj Koreji kao simbol vojne moći.

„Ovi vojnici, koje je naša stranka prihvatila i podigla, cijelom su svijetu pokazali snagu, hrabrost i moral Korejske narodne armije”, rekao je čitatelj vijesti Ri Chun-hee, najpoznatiji voditelj Sjeverne Koreje.

Upriličena je i vojna parada povodom godišnjice osnivanja Radničke partije (Reuters)

Osim toga, upriličena je i vojna parada, u čast godišnjice osnivanja Radničke partije.

U utorak, Kim je rekao da je razvoj oružja u Sjevernoj Koreji neophodan zbog „neprijateljskih“ politika SAD-a i vojnog razvoja Južne Koreje, koja destabilizira poluotok, izvijestili su državni mediji.

Izvor: Agencije