Ako diplomatija ne da rezultate: SAD zaprijetile vojnom silom protiv Irana

Za dijalog je potrebno dvoje i zasad nismo vidjeli da je Iran spreman razgovarati, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Izraelski ministar vanjskih poslova doputovao je u Washington s namjerom da od Bidenove administracije zatraži "zamjenski plan B" u slučaju diplomatskog neuspjeha (Reuters)

Sjedinjene Američke Države u srijedu su zaprijetile primjenom vojne sile protiv Irana ako diplomatija ne uspije spriječiti Teheran da proizvede atomsko oružje, prvi put reagirajući na izraelska upozorenja prema Iranu.

Washington misli da je “diplomatsko rješenje najbolji način” da se spriječi da Islamska Republika postane nuklearna sila, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken na novinarskoj konferenciji koju je održao zajedno s izraelskim kolegom Yairom Lapidom u američkome glavnom gradu.

No otvorenije je nego prije pokazao svoje nestrpljenje u trenutku kada su pregovori radi spašavanja međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015. od juna u zastoju, u očekivanju da se Teheran vrati za pregovarački stol, piše AFP a prenosi Hina.

‘Vremenski okvir sve uži’

“Za dijalog je potrebno dvoje i zasad nismo vidjeli da je Iran spreman razgovarati”, izrazio je žaljenje državni sekretar ocijenivši još jednom da je “vremenski okvir” za povratak u ugovor “sve uži”.

“Spremni smo okrenuti se drugim mogućnostima ako Iran ne promijeni smjer”, upozorio je odgovarajući na pitanje o mogućoj primjeni sile. “Uzet ćemo u obzir sva moguća rješenja”.

Izraelski ministar koji je stajao kraj njega, potvrdio je to, a državni sekretar mu se nije usprotivio. “Kada kažem ‘druge mogućnosti’ mislim da svi razumiju o čemu je riječ”, rekao je.

Yair Lapid je bio još jasniji u ime židovske države koja se odavno protivi ugovoru iz 2015. smatrajući ga nedostatnim.

“Državni sekretar Blinken i ja djeca smo roditelja koji su preživjeli holokaust. Mi znamo da postoje trenutci kada zemlje moraju upotrijebiti silu kako bi zaštitile svijet od zla”, rekao je. “Izrael pridržava pravo da djeluje u svakom trenutku i na svaki mogući način”, istaknuo je.

Izraelski ministar vanjskih poslova doputovao je u Washington s namjerom da od Bidenove administracije zatraži “zamjenski plan B” u slučaju diplomatskog neuspjeha.

Izvor: Agencije