SAD u novembru otvaraju i kopnene granice za vakcinisane

Odluka se odnosi na kopnene granice i trajektne prelaze, a pravila prelaska slična su zahtjevima objavljenim prošlog mjeseca za međunarodne avioputnike.

SAD je ograničenja za neprioritetna putovanja uveo u martu 2020. godine (EPA)

Sjedinjene Američke Države će početkom novembra ukinuti ograničenja na svojim kopnenim granicama sa Kanadom i Meksikom za potpuno vakcinisane strane državljane, čime će se okončati ograničenja za neprioritetna putovanja uvedena u martu 2020. godine zbog pandemije COVID-19, potvrdila su Reutersu dva američka zvaničnika.

Pravila, koja će u srijedu zvanično najaviti američki sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas, odnose se na kopnene granice i trajektne prelaze, a ona su slična zahtjevima objavljenim prošlog mjeseca za međunarodne avioputnike, saopćili su zvaničnici koji nisu željeli da im se otkrije identitet.

Tačan datum početkom novembra, kada će ograničenja biti ukinuta, bit će objavljen vrlo brzo, rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Tanjug.

Kanada je 9. augusta počela da dopušta potpuno vakcinisanim američkim posjetiocima putovanja koja nisu prioritetna.

Zvaničnici iz administracije predsjednika Joe Bidena naglasili su da Bijela kuća neće ukinuti naredbu koju je donesena u mandatu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koja je u suštini onemogućila pristup azilu stotinama hiljada migranata koji pokušavaju da uđu iz Meksika.

Dokaz o vakcinaciji i negativan test na COVID-19

Strani posjetioci koji prelaze u SAD kopnenim ili trajektnim putem morat će biti vakcinisani, ali neće nužno morati da pokažu dokaz o vakcinaciji, osim ako ih carinska služba i granična patrola ne upute na sekundarne inspekcije.

Nasuprot tome, svi putnici koji nisu iz SAD-a moraju da dokažu vakcinaciju prije ukrcavanja na let avionom i pokažu dokaz o nedavnom negativnom testu na COVID-19, dok strani posjetioci koji prelaze kopnenu granicu neće morati da pokažu dokaz o nedavnom negativnom testu korona virus.

Američki zastupnici u Kongresu pritiskaju Bijelu kuću da ukine ograničenja kojima su zabranjena neprioritetna putovanja Kanađanima preko sjeverne američke granice od marta 2020. godine, a mnoge pogranične zajednice teško su pogođene ovakvim zatvaranjem, dok i Meksiko također traži od Bidenove administracije da ublaži ograničenja.

Bijela kuća je 20. septembra najavila da će SAD početkom novembra ukinuti ograničenja putovanja avioprevoznicima iz 33 zemlje, uključujući Kinu, Indiju, Brazil i za većinu država Evrope, koji su u potpunosti vakcinisani protiv COVID-19.

U petak je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopćio da će SAD kod međunarodnih putnika prihvatiti primjenu vakcina protiv COVID-19 koje su odobrili američki regulatori ili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izvor: Agencije