Katarski ministar o blokadi, Iranu i Afganistanu

Šejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani govorio je na Forumu o globalnoj sigurnosti u Dohi.

Šejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je rekao da Katar želi novi nuklearni sporazum svjetskih sila sa Iranom (AFP)

Trogodišnja blokada Katara od strane Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta štetila je Vijeću za saradnju u Zaljevu (GCC), ali šest lidera te grupe rade na njenom novom jačanju, rekao je ministar vanjskih poslova Katara šejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Prije četiri godine, Saudijska Arabija i tri njena arapska saveznika Kataru su nametnuli kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, optužujući ga, između ostalog, za podršku terorističkim grupama i prebliske odnose sa Iranom, što je Doha konstantno negirala.

Četiri zemlje su na samitu GCC-a ranije ove godine odlučile da obnove diplomatske i trgovinske odnose sa Katarom.

‘Za stolom riješiti nesporazume sa Iranom’

Govoreći u srijedu na Forumu o globalnoj sigurnosti u Dohi, šef katarske diplomatije je rekao da postoji potreba za pronalaskom “sredstava za preventivnu diplomatiju”.

„Trebamo pronaći način da spriječimo da naše zemlje ponovo upadnu u ovakvu krizu“, rekao je.

Dodao je da Katar smatra Iran „dijelom naše regije“ i te je pozvao GCC na angažman sa Teheranom.

“Saradnja [s Iranom] važna je za sve nas kao zemlje GCC -a”, rekao je šeik Mohammed.

„Naš cilj je postići regionalno sigurnosno razumijevanje između GCC-a i Irana. Iran je naš susjed, igrač u našoj regiji. Ne možemo mijenjati geografiju. Naši nesporazumu mogu biti riješeni za stolom, a ne konfrontacijom“, dodao je.

Al Thani je rekao da Katar želi novi nuklearni sporazum svjetskih sila sa Iranom, kako bi se spriječio rizik od nuklearne utrke u regiji.

„Svim stranama smo spremni pružiti podršku. Razgovaramo i sarađujemo s Iranom, hrabrimo i njih i SAD da se vrate sporazumu. Uspjeli smo u nekoliko situacija spriječiti eksplozije. Katar će nastaviti s tom ulogom jer je to naš nacionalni interes. Iran je naš susjed s kojim dijelimo granice, vodu, plinska polja. Želimo da Iran bude aktivan i pozitivan igrač u našoj regiji“, kazao je.

Katarski zvaničnik rekao je da su veze između Dohe i Washingtona za vrijeme vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa bile pomalo uzdrmane, ali da su se one popravile.

Šeik Mohammed je kazao i to da bi dizanje ruku od Afganistana nakon talibanskog preuzimanja vlasti u toj zemlji bilo greška, „bez obzira na to ko vodi njenu vladu“.

„Od početka govorimo da izolacija nikada nije dobar odgovor. Mora postojati saradnja bez obzira na to ko vlada Afganistanom. Dizanje ruku od njega bila bi greška“, rekao je.

‘Prizanje talibanske vlade nije naš prioritet’

Katar je ranije ove sedmice bio domaćin prvim razgovorima predstavnika SAD-a i talibana od njihovog dolaska na vlast.

„Naš cilj je da se pronađe put ka naprijed. Ne možemo ostaviti stvari kakve jesu i ne možemo samo čekati da talibani načine neke korake“, rekao je ministar.

„Vjerujem da međunarodna zajednica ima odgovornost da usmjeri te korake, da ima jasnu sliku puta. Finansijski sistem je potpuno zatvoren, javni službenici nisu plaćeni, a vladini računi su zamrzniti bez jasnog puta naprijed“, dodao je.

Šeik Mohammed je ponovio stav Katara da priznavanje talibanske vlade nije prioritet, već da je važna saradnja sa ostalim zemljama.

„Priznanje nije naš prioritet. Priznajemo države, a ne vlade. Dok god postoji država koja se zove Afganistan, i dok je tamo afganistanski narod, trebamo se nositi sa situacijom bez obzira na to kakva je vlada“, rekao je.

Izvor: Al Jazeera