Harris: SAD da se suoči sa svojom ‘sramotnom historijom’

Potpredsjednica SAD-a kazala kako su evropski istraživači na američkom kontinentu proveli „val uništenja plemenskih naroda, bili nasilni, krali zemlju i širili bolesti“.

Harris: Ne smijemo zazirati od ove sramotne historije, moramo to rasvijetliti (E3)

Američka potpredsjednica Kamala Harris u utorak je rekla kako su evropski istraživači koji su stigli na američki kontinent proveli „val uništenja plemenskih naroda, bili nasilni, krali zemlju i širili bolesti“, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Ne smijemo zazirati od ove sramotne historije, moramo to rasvijetliti i učiniti sve što možemo da se dotaknemo utjecaja prošlosti na autohtone zajednice danas“, kazala je ona na Nacionalnom kongresu američkih Indijanaca, najveće američke organizacije domorodačkog stanovništva.

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena će ponovo pregovarati o memorandumu o razumijevanju o federalnom finansiranju radnog osposobljavanja na područjima plemenskih naroda.

Mišljenje autohtonih zajednica

Dvanaest federalnih agencija već je pregovaralo o tom memorandumu 2018. godine, no nisu tražili mišljenja autohtonih zajednica o kojima je riječ.

Harris je govorila dan nakon Dana Kolumba kad se obilježava dolazak tog italijanskog istraživača koji je plovio uz špansku pomoć, te nakon Dana domorodaca na koji se obilježava njihov progon poslije dolaska Evropljana.

Sjedinjene Američke Države od 1934. godine „svakog oktobra obilježavaju putovanje evropskih istraživača koji su stigli na američku obalu“, rekla je Harris.

„No, to nije cijela priča. To nikad nije bila cijela priča“.

Izvor: Agencije