Gaza bez čiste vode: ‘Svjedoci sporog trovanja svoje djece’

Izraelska blokada je uzrokovala poremećaje u vodosnabdijevanju Gaze, gdje je 97 posto vode zagađeno, tvrde organizacije.

Većina stanovnika Gaze prisiljena je kupovati vodu za piće od privatnih dobavljača (AFP)

Kriza sa vodom u Pojasu Gaze utiče na svakog stanovnika dvomilionske enklave.

Većina stanovnika Gaze prisiljena je kupovati vodu za piće od privatnih dobavljača jer vode iz česme često nema zbog dugih prekida napajanja električnom energijom, a i kada je ima, obično je previše slana za piće.

Teško zagađena voda u enklavi ima veliki utjecaj na javno zdravlje, a rizik od bolesti koje može uzrokovati najviše pogađa djecu.

Kriza se pogoršala tokom proteklih decenija zbog izraelske blokade, smanjivanja humanitarne pomoći i serije izraelskih napada.

„Ima ukus kao da je iz mora. Ne možemo je piti, kuhati, a ne služi čak niti za tuširanje“, kaže Al Jazeeri 36-godišnja Falestreen Abdelkarim iz izbjegličkog kampa Al-Shati.

Zagađena voda ubija čak i biljke

Tvrdi da stanovništo ima vodu iz slavine samo tri puta sedmično a ponekad je „pomiješana sa kanalizacijom”, zbog problema sa infrastrukturom u izbjegličkim kampovima.

„Život u izbjegličkim kampovima je bijedan. Moramo kupovati vodu“, dodala je Abdelkarim, majka petero djece.

Mnogi privatni dobavljači u Gazi desaliniziraju vodu i prodaju je ljudima u enklavi. Prosječna cijena je 30 šekela (oko sedam dolara) za 1.000 litara vode.

Muhammad Saleem iz naselja Al-Sheikh Radwan tvrdi da je voda toliko zagađena da ne može služiti niti za zaljevanje biljaka.

„Sve moje biljke su se osušile i uvenule zbog soli u vodi i hlorida“, rekao je.

Oko 12 posto smrtnih slučajeva među mlađom djecom vezano je za infekcije koje izaziva zagađena voda (EPA)

Dodaje da je za njega i njegovu porodicu upotreba vode iz slavine u bilo koju svrhu nemoguća.

„Ako biljka uvene zbog ove vode, šta ona tek učini u ljudskom tijelu?“, zapitao je.

Poremećaji zbog izraelske blokade

Grupe za ljudska prava već godinama upozoravaju na problem sa vodom u Gazi.

Globalni institut za vodu, okoliš i zdravlje i Euromediteranski monitor za ljudska prava su na 48. zasijedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija prošle sedmice rekli da voda u Gazi „nije za piće“ i da „sporo truje“ ljude.

„Dugotrajna izraelska blokada je uzrokovala poremećaje u vodosnabdijevanju Gaze, gdje je 97 posto vode zagađeno“, rekli su.

„Stanovnici opkoljene enklave prisiljeni su svjedočiti sporom trovanju svoje djece i voljenih“, dodali su.

Prema njihovim tvrdnjama, 80 posto neprečišćene kanalizacije u Gazi ide u more, a 20 posto ide u zemlju.

Prema informacijama monitora, 12 posto smrtnih slučajeva među mlađom djecom vezano je za infekcije koje izaziva zagađena voda.

Izvor: Al Jazeera