G20 složan u vezi pomoći Afganistanu

Otkad su talibani 15. augusta preuzeli Afganistan, ta je država, već pogođena sušom i siromaštvom nakon desetljeća ratova, pred kolapsom ekonomije.

Draghi, premijer države koja trenutno predsjedava grupom G20, rekao je kako postoji sloga o potrebi angažmana oko humanitarne krize u Afganistanu (EPA)

Grupa G20 odlučna je u borbi protiv humanitarne krize u Afganistanu, čak i ako će to zahtijevati saradnju s talibanima, rekao je italijanski premijer Mario Draghi u utorak, nakon sastanka dvadeset najvećih svjetskih ekonomija, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Otkad su talibani 15. augusta preuzeli Afganistan, ta je država, već pogođena sušom i siromaštvom nakon desetljeća ratova, pred kolapsom ekonomije, što znači i novi egzodus stanovnika.

Bez Putina i Xija

Draghi, premijer države koja trenutno predsjedava grupom G20, rekao je kako postoji sloga o potrebi angažmana oko humanitarne krize u Afganistanu.

Američki predsjednik Joe Biden, indijski premijer Narendra Modi i mnogi evropski čelnici učestvovali su na vanrednom virtualnom sastanku, no bez kineskog predsjednika Xija Jinpinga i ruskog čelnika Vladimira Putina. Italijanski lider kazao je kako njihov izostanak ne umanjuje važnost susreta.

„Ovo je prvi multilateralni odgovor na afganistansku krizu. Multilateralizam se vraća, s poteškoćama, ali se vraća“, kazao je Draghi, dugogodišnji predsjednik Evropske centralne banke.

Status Afganistanki

Učesnici su jednoglasni oko potrebe ublažavanja krize u Afganistanu, državi u kojoj banke ostaju bez novca, javni sektor ne dobiva plate, a cijene hrane su skočile.

Veliki dio pomoći trebao bi ići preko UN-a, ali će biti i bilateralne pomoći, usprkos odbijanju većine zemalja da službeno priznaju talibansku vladu, prenosi agencija Reuters.

„Veoma je teško pronaći načine pomoći ljudima u Afganistanu, a da se ne uključe talibani. To ne znači njihovo priznanje“, rekao je Draghi, te istakao kako će se o talibanima suditi po njihovom djelovanju, ne riječima, te da je svijet posebno zabrinut zbog statusa tamošnjih žena.

„Trenutno ne vidimo napredak“, dodao je.

Izvor: Agencije