IEA: Energetska tranzicija je suviše spora

Svijet će imati klimatsko zagrijevanja i ‘poremećaje’ u snabdijevanju ako ne krene u brzo i ogromno ulaganje u čistu energiju, upozorila je Međunarodna agencija za energiju.

Pojavljuje se 'nova ekonomija, s baterijama, hidrogenom, električnim vozilima (EPA)

Energetska tranzicija je suviše spora i svijet će imati klimatsko zagrijevanja, ali također “poremećaje” u snabdijevanju ako ne krene u brzo i ogromno ulaganje u čistu energiju, upozorila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Agencija je u godišnjem izvještaju, objavljenom dvije sedmice pred otvaranje međunarodnog skupa Ujedinjenih naroda o klimi COP26 u Glasgowu, uputila “ozbiljno upozorenje” zbog pravca u kome se kreće svijet, prenosi Beta.

Agencija ukazuje da se pojavljuje “nova ekonomija”, s baterijama, hidrogenom, električnim vozilima.

Tom napretku suprotstavljaju se status quo i fosilna goriva, navodi agencija, ukazujući da nafta, gas i ugalj i dalje predstavljaju 80 posto izvora energije te generiraju tri četvrtine klimatskih poremećaja.

Do sada će obaveze koje su države preuzele po pitanju klime, ako budu ispunjene, omogućiti 20 posto potrebnih smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte do 2030. godine da bi se zagrijevanje zadržalo pod kontrolom.

Trostruko povećanje investicija

Investicije u energetske projekte za odvajanja od ugljika trebaju se utrostručiti u narednih deset godina da bi se dostigla ugljenička neutralnost do 2050. godine, rekao je direktor IEA Fatih Birol.

Agencija je navela da potrebna dodatna ulaganja nisu toliko velika kao što često izgledaju.

Birol je kazao da se ne investira dovoljno da se odgovori na buduću tražnju, pa te neizvjesnosti pripremaju za nesiguran period.

Jasno je kako na to treba odgovoriti, ukazao je, dodajući da to treba činiti  velikim i brzim investicijama u čistu energiju, da se osigura kratkoročno i dugoročno ispunjenje potreba.

Nova ekonomija energetike se pojavljuje s potencijalom za stvaranje miliona radnih mjesta, rekao je Birol i pozvao vođe na sastanku COP26 da daju doprinos i učine da 2020-godine budu desetlježe kada se u velikoj mjeri razvija čista energija.

Izvor: Agencije