Cavusoglu okrivio Rusiju i SAD za napade YPG-a

Moskva i Washington nisu ispunili obećanja da će osigurati povlačenje Jedinica narodne zaštite iz sirijskog pograničnog područja, rekao je ministar vanjskih poslova Turske.

Mevlut Cavusoglu smatra da su američke osude napada na Tursku bile neiskrene (EPA)

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavosoglu izjavio je u srijedu da će Turska učiniti sve što je potrebno za njenu sigurnost i napomenuo da SAD i Rusija snose odgovornost zbog prekograničnih napada sirijske kurdske milicije, Jedinice narodne zaštite (YPG).

Na konferenciji za novinare u Ankari je rekao da SAD i Rusija nisu ispunile obećanja da će osigurati povlačenje YPG-a iz sirijskog pograničnog područja i da su američke osude napada na Tursku bile neiskrene, pošto je Washington istovremeno naoružavao YPG, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u ponedjeljak da je napad, za koji je Ankara okrivila YPG i u kojem su ubijena dva oficira turske policije, “posljednja kap” i da je njegova zemlja odlučna ukloniti prijetnje koje potiču iz sjeverne Sirije.

Napad navodećom raketom

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova u nedjelju je saopćilo kako su dvojica turskih policajca ubijena, a još dvojica ranjena nakon napada u Azazu, na sjeveru Sirije, za koji se tereti sirijski ogranak Radničke partije kurdistana (PKK).

Navodi se kako su pripadnici YPG/PKK-a napali oklopno vozilo navodećom raketom u području operacije “Eufratov štit”, dodaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prvo je javljeno kako je jedan policajac preminuo odmah nakon napada te kako su trojica ranjena, ali je jedan od njih kasnije podlegao ranama.

Izvor: Agencije