Sjeverna Koreja: Vojno jačanje je u odbrani od SAD-a i Juga

Ne govorimo o ratu ni s kim, već o sprečavanju i odvraćanju od rata kako bismo zaštitili nacionalni suverenitet, rekao je vođa Sjeverne Koreje.

Kim Jong-Un: Pjongjang jača vojsku u samoodbrani (EPA)

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un je izjavio da je razvoj naoružanja u njegovoj zemlji odbrana od neprijateljskih politika Sjedinjenih Američkih Država i vojnog jačanja Južne Koreje, što destabilizira poluotok.

Pjongjang jača vojsku u samoodbrani, a ne da bi počeo rat, rekao je on u govoru na vojnoj izložbi, prenosi Hina, pozivajući se na sjevernokorejsku agenciju KCNA.

Govor je održao stojeći ispred raznovrsnog oružja, među kojima je i interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong-16, pokazuju fotografije objavljene u novinama vladajuće stranke Rodong Sinmun.

Radi se o sjevernokorejskom najvećem ICBM-u, koji je prezentiran na vojnoj paradi u oktobru prošle godine, ali još nije testiran, prenosi Reuters.

“Ne govorimo o ratu ni s kim, već o sprečavanju i odvraćanju od rata kako bismo zaštitili nacionalni suverenitet”, kazao je Kim.

Utrka u naoružanju dvije zemlje

Sjeverna Koreja ubrzala je raketni program, a analitičari tvrde da je počela i s ekspanzijom glavnog nuklearnog reaktora, koji koristi za proizvodnju goriva za nuklearne bombe.

Iako je SAD ipokazao volju da održi diplomatske razgovore u bilo kojem trenutku sa Sjevernog Korejom, Pjongjang je izrazio nezainteresiranost dok god Washington bude nastavljao politiku sankcija i vojnih aktivnosti u Južnoj Koreji.

Tvrdnjama SAD-a da nema neprijateljskih osjećaja prema Sjevernoj Koreji teško je povjerovati kada se svjedoči njihovim “krivim prosudbama i akcijama”, kazao je Kim.

Dodao je da “opasni” napori Južne Koreje prema vojnom jačanju “uništavaju vojnu ravnotežu Korejskog poluotoka i povećavaju nestabilnosti i opasnost”.

Dvije Koreje ubrzale su utrku u naoružanju, testirajući napredne balističke rakete kratkog dometa i ostalu opremu.

Izvor: Agencije