Predrasude o Jevrejima u Evropi najraširenije u Grčkoj i na istoku

Anketa je provedena u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Nizozemskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Zabrinjavajući rezultati ankete pokazuju da je antisemitizam čvrsto ukorijenjen u Evropi (Anadolija)

Grčka, Poljska i Mađarska su evropske zemlje u kojima su predrasude o jevrejima najraširenije, pokazuje anketa provedena u 16 zemalja i objavljena u utorak u povodu godišnje konferencije Evropske jevrejske udruge (EJA), prenosi Hina.

Anketa koju je naručila Liga za djelovanje i zaštitu (APL), koja surađuje s EJA-om, pokazuje da više od trećine ispitanika u Grčkoj i u Poljskoj (36 posto) te 30 posto u Mađarskoj misle da se “jevreji neće nikada potpuno integrirati u društvo”.

U postojanje “tajne jevrejske mreže koja utječe na politiku i na ekonomiju u svijetu” vjeruje 58 posto Grka, 39 posto Mađara i 34 posto Slovaka koji su sudjelovali u anketi kojom je bilo obuhvaćeno 16.000 ljudi i čiji su prvi rezultati objavljeni 2020.

Oko 36 posto anketiranih Grka, 27 posto Madžara i 23 posto Poljaka imaju “loše mišljenje” o jevrejima, a taj je udio u Njemačkoj 11 posto, u Francuskoj 8 posto, u Švedskoj i Velikoj Britaniji tek 3 posto i u Nizozemskoj 2 posto.

U trima potonjim zemljama holokaust se najmanje relativizira, pokazuje anketa koja je sadržavala 70 pitanja.

Zabrinjavajući rezultati ankete

Oko 28 posto anketiranih Grka, 26 posto Poljaka i 25 posto Austrijanaca rekli su da “osjećaju sve veću odbojnost prema jevrejima zbog izraelske politike”.

Rabin Slomo Koves, osnivač APL-a, ipak ističe da se anketa tiče samo predrasuda o jevrejima i da je trebalo uzeti u obzir brojne izgrede i napade na njih kao i mišljenje o jevrejskoj populaciji u pojedinoj zemlji kako se ne bi stvorila “potpuno kriva slika” situacije.

“Primjerice, (iz ankete) proizlazi da su predrasude u Grčkoj najraširenije, ali ne mislim da je Grčka najmanje sigurna za jevreje”, komentirao je na tiskovnoj konferenciji.

“Zabrinjavajući rezultati ankete pokazuju da je antisemitizam čvrsto ukorijenjen u Evropi”, ocijenio je rabin Menachem Margolin, predsjednik EJA-e koji predviđa da će se na ovoj konferenciji donijeti akcijski plan s deset tačaka.

Anketu je u decembru 2019. i u januaru 2020. institut Ipsos proveo u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Nizozemskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO