Obimni manevri iranske zračne odbrane

U sklopu vježbi koristit će se bespilotne letjelice, letjelice sa pilotima, te projektili na kopnene mete kako bi se provjerile performanse zračne odbrane i radarskih sistema.

Dvodnevni manevri, pokrenuti u iranskoj centralnoj pustinji u utorak rano ujutro, predvodi sjedište zračne odbrane Khatam al-Anbia (EPA)

Iranska vojska i jedinice Čuvara Islamske Revolucije (IRGC) pokrenuli su zajedničke vojne vježbe sa fokusom na zračnu odbranu za što kažu kako će pokriti polovinu zračnog prostora ove države.

Dvodnevni manevri, pokrenuti u iranskoj centralnoj pustinji u utorak rano ujutro, predvodi sjedište zračne odbrane Khatam al-Anbia.

U sklopu vježbi, za koje vojni komandanti tvrde kako žele replicirati ratne uvjete, koristit će se bespilotne letjelice, letjelice sa pilotima, te projektili na kopnene mete kako bi se provjerile performanse zračne odbrane i radarskih sistema.

Državna televizija je objavila snimke ispaljivanja nekoliko projektila sa lokalno proizvedenih sistema zračne odbrane.

Oprema domaće proizvodnje

Brigadni general Qader Rahimzadeh, glavnokomandujući baze Khatam al-Anbia, ističe kako su razmješteni treći odbrambeni sistem Khordad i 15. Khordad sistem zračne odbrane vojske u sklopu manevara, uz drugu iransku opremu za elektronsko i cyber ratovanje.

Brigadni general Alireza Sabahifard, komandant snaga zračne odbrane, naveo je kako je prvi dan vježbi bio uspješan.

„Sva oprema koju smo danas koristili je domaće proizvodnje i predstavlja najviši nivo moderne tehnologije“, naveo je on za državnu TV stanicu.

Vježbe su počele dan nakon što je Iran predstavio Majid, sistem zračne odbrane kratkog dometa za koga tvrdi da se može uvezati sa lokalno napravljenim radarskim sistemom čiji je domet 30 kilometara i da može pogoditi mete u dometu od osam kilometara.

Izvor: Al Jazeera