Merkel: Moramo pronaći pragmatične sporazume s Turskom

Merkel je kazala da Turska i njeni zapadni partneri ‘moraju nastaviti međusobno razgovarati’ uprkos političkim razlikama.

Merkel bi u subotu trebala posjetiti Tursku gdje će razgovorati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava dijalog s Turskom uprkos trenutnim razlikama, posebno ističući strateški značaj Ankare za zapadni svijet, prenosi Anadolija.

“Turska ima velike ambicije i istina je da smo svjedoci mnogih razočarenja u našim odnosima. No, ipak moramo pronaći pragmatične sporazume, čak i kada se naši stavovi razilaze o glavnim pitanjima”, rekla je Merkel u obraćanju na panelu u Izraelu.

Tokom sesije pitanja i odgovora na Institutu za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu, Merkel je kazala da Turska i njeni zapadni partneri “moraju nastaviti međusobno razgovarati” uprkos političkim razlikama.

“Ne možete ignorisati Tursku. Članica je NATO-a, a ima i važnu ulogu za Evropsku uniju u borbi protiv ilegalnih migracija”, dodala je.

U subotu u posjetu Turskoj

Njemačka kancelarka je istakla da se ne mogu birati sagovornici u međunarodnoj politici kada se radi o velikim regionalnim i globalnim problemima.

“Vanjska politika je kombinacija vrijednosti i interesa. Pronalaženje prave ravnoteže ovdje je veliko pitanje”, kazala je Merkel.

Merkel bi u subotu trebala posjetiti Tursku gdje će razgovorati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Izvor: Agencije