Lavrov: Rusija nije ukrala nacrt AstraZenecine vakcine za Sputnjika V

U tabloidu The Sun je 10. oktobra objavljen članak u kojem se tvrdi kako su ruski špijuni „ukrali“ formulu vakcine.

Rusija je rano razvila vakcinu protiv COVID-a ali ima jako nisku stopu vakcinisanih građana (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je negirao tvrdnje britanskih medija da su ruski špijuni ukrali nacrt britanske vakcine Oxford-AstraZeneca i naveo kako su takvi istupi bez osnova i pokrića.

U popularnom tabloidu The Sun je 10. oktobra objavljen članak u kojem se tvrdi kako su ruski špijuni „ukrali“ formulu vakcine, koju je razvila britansko-švedska kompanija AstraZeneca, kako bi se napravila ruska vakcina Sputnjik V.

Medij se u svom kratkom tekstu od 339 riječi pozivao na neimenovane sigurnosne izvore.

„Što se tiče naših britanskih i drugih zapadnih partnera, mislim da niko od njih neće za ozbiljno uzeti ove neosnovane tvrdnje. Već od ranije smo čuli mnoge neosnovane optužbe“, istakao je Lavrov na konferenciji za medije u kazahstanskoj prijestolnici Nur-Sultan u utorak.

Različiti podaci vakcinisanja

Premda je bilo izvještaja o rijetkim nuspojavama AstraZenecinih vakcina, gdje je nekolicina ljudi dobila ugruške krvi nakon vakcine, „takvi slučajevi nisu zabilježeni nakon dobijanja vakcine Sputnjik V“, istakao je ruski šef diplomatije, prenosi agencija TASS.

„Mislim da svako ko prati situaciju može sam iz svega izvuči zaključke.“

Spor se dešava u vrijeme kada su Velika Britanija i Rusija na suprotnim stranama vakcinacijskih kampanja.

Približno 85 posto Britanaca starijih od 12 godina je dobilo prvu dozu vakcine protiv COVID-a 19, dok ih je skoro 80 posto primilo i drugu. Sa druge strane, tek 33 posto stanovnika Rusije je vakcinisano.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO