Kremlj odbacuje japansko svojatanje spornih otoka

Japanski premijer Fumio Kishida je kazao kako četiri spomenuta otoka pripadaju Japanu koji na njih gleda kao na „Sjeverne Teritorije“.

Zvanični Kremlj je odbacio tvrdnje novog premijera japanskog premijera da se suverenitet Japana širi i na lanac otoka o kojem se spore Tokio i Moskva.

Moskva sa svoje strane navodi kako arhipelag koji razdvaja Ohotsko more i Pacifički okean pripada njoj, Tokio tvrdi kako četiri najjužnija otoka pripadaju Japanu. Sporni otoci Iturup, Kunashir, Shikotan i Habomai nalaze se tek nekoliko kilometara od sjeverne obale Hokkaida, najsjevernijeg od japanskih glavnih otoka.

Sjeverne Teritorije ili Kurili

Tokom obraćanja Parlamentu, japanski premijer Fumio Kishida je kazao kako četiri spomenuta otoka pripadaju Japanu koji na njih gleda kao na „Sjeverne Teritorije“.

„Suverenitet naše države odnosi se i na Sjeverne Teritorije. Mi moramo riješiti ovaj problem i ne smijemo ga ostaviti narednim generacijama. Vlada namjerava potpisati mirovni sporazum sa Rusijom kako bi se riješilo pitanje suvereniteta ovih otoka“, izjavio je Kishida, prenosi ruska agencija TASS.

No, njegov istup izazvao je brz odgovor zvanične Moskve.

„Ne slažemo se sa takvom izjavom“, istakao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kasnije u utorak.

Poznat kao Kurili u Rusiji, arhipelag je, prema riječima Peskova, „ruska teritorija“.

„Rusija je u više navrata ponovila svoju političku volju, na različitim nivoima, da nastavi dijalog sa Japanom kako bi se našlo rješenje ovog osjetljivog pitanja“, dodao je on.

Sedam decenija spora

Teritorijalni spor potiče još iz vremena kada je SSSR osvojio otoke na kraju Drugog svjetskog rata.

Neslaganje o otocima sprečava Rusiju i Japan da još od tada do danas potpišu formalni mirovni sporazum uprkos brojnim pokušajima u posljednjih 70 godina da se dođe do solucije.

Četiri sporna otoka se nalaze jugoistočno od ruskog otoka Sahalin i administrativno su dio iste regije. Strateški, kontrola otoka Rusiji osigurava cjelogodišnji pristup Pacifičkom okeanu za njenu Pacifičku flotu ratnih brodova i podmornica koji se nalaze u Vladivostoku, pošto se prolaz između Kunashira i Iturupa ne ledi tokom zime.

Rusija ima vojne baze na arhipelagu i razmjestila je raketne sisteme na otoke gdje trenutno živi približno 20.000 osoba.

Otoci su bogati sa vrelim izvorima i mineralima, kao i rijetkim metalima kao što je renijum koji se koristi za proizvodnju nadzvučnih aviona.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO