Klimatske promjene utječu na većinu svjetskog stanovništva

Ekipa naučnika proučavala je gotovo 100.000 istraživanja objavljenih između 1951. i 2018. godine koja pokazuju učinke zatopljenja.

Broj istraživanja o klimatskim promjenama raste eksponencijalno posljednjih godina (EPA)

Učinci klimatskih promjena već možda utječu na 85 posto svjetskog stanovništva, prema analizi gotovo 100.000 istraživanja.

Ekipa naučnika proučavala je gotovo 100.000 istraživanja objavljenih između 1951. i 2018. godine koja pokazuju učinke zatopljenja, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Imamo mnogo dokaza da klimatske promjene djeluju na svim kontinentima, u svim sistemima”, rekao je autor istraživanja Max Callaghan.

Callaghan i istraživači sa berlinskog Istraživačkog instituta Mercator izradili su kartu svijeta i utjecaje klimatskih promjena.

Promjena temperatura i padavina

Pokazali su da je 80 posto Zemlje, gdje živi 85 posto svjetskog stanovništva – područje koje je bilo obuhvaćeno studijama – pod utjecajem promjena temperatura i padavina povezanima s zatopljenjem.

Istraživanja nerazmjerno dokumentiraju utjecaje na bogate zemlje, dok su bitno manje dokumentirani utjecaji na siromašne zemlje, naglašava Callaghan.

“Promjene temperatura i padavina u Africi bi mogle biti povezane s klimatskim promjenama, ali nemamo mnogo studija koje bi dokumentirale posljedice tih trendova”, objasnio je i rekao da je to “mrtvi ugao naših saznanja”.

Broj istraživanja o klimatskim promjenama raste eksponencijalno posljednjih godina, s oko 1.500 studija objavljenih između 1951. i 1990. godine prema 75.000 do 85.000 tokom pet posljednjih godina.

Izvor: Agencije