Katarski emir: Osigurati stabilnost bratskom Afganistanu

Al Thani je na sastanku G-20 kazao da je Katar pružio pomoć i podršku Afganistanu.

Thani: mi smo dijalog učinili osnovnim načelom naše vanjske politike koja se zasniva na stavu da se sukobi trebaju rješavati mirnim sredstvima (EPA)

Emir Katara Tamim bin Hamad Al Thani izjavio je kako njegova država želi da bratski narod Afganistana postigne sigurnost i stabilnost, prenosi agencija Anadolija.

U obraćanju putem videokonferencije na vanrednom sastanku G-20 u Rimu, glavnom gradu Italije, Al Thani je kazao da je Katar pružio pomoć i podršku Afganistanu.

„Katar je doprinio uspostavljanju najvećeg zračnog mosta u historiji za evakuaciju hiljada ljudi iz Afganistana“, rekao je katarski čelnik.

Sloboda kretanja

Naglasivši značaj napora tehničkog tima iz Katara u okviru ponovnog otvaranja aerodroma u Kabulu, Al Thani je kazao da u Afganistanu treba osigurati slobodu kretanja i putovanja.

„Sigurnost i stabilnost su bitni za razvoj i prosperitet. S ove tačke gledišta, mi smo dijalog učinili osnovnim načelom naše vanjske politike koja se zasniva na stavu da se sukobi trebaju rješavati mirnim sredstvima“, kazao je emir Katara.

Izvor: Agencije