Grčka pojačava odbranu granice s Turskom

Dodatnih 250 oficira pridružit će se u narednih nekoliko mjeseci pripadnicima graničnih snaga, kojih je trenutno 1.500.

Grčka je pooštrila migracionu politiku i dovršila izgradnju još 40 kilometara ograde na granici s Turskom (EPA)

Grčka će pojačati broj stražara na granici s Turskom, strahujući od povećanog pokušaja ilegalnih migracija zbog krize u Afganistanu, saopćili su zvaničnici.

Dodatnih 250 oficira pridružit će se u narednih nekoliko mjeseci pripadnicima graničnih snaga, kojih je trenutno 1.500, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Približno dodatnih pripadnika granične straže bit će također angažirano na aerodromima i u regijama u blizini grčko-turske granice.

Grčka je pooštrila migracionu politiku i graničnu policiju u posljednje dvije godine, dovršila je izgradnju još 40 kilometara ograde na granici s Turskom i aktivirala novi sistem nadzora, uslijed zabrinutosti da će pad Afganistana u ruke talibana pokrenuti novi migrantski val prema Evropi.

Tri zemlje traže oštrije mjere

Atina je također odbacila navode grupa za ljudska prava da potiskuje migrante sa svojih granica i saopćila da je sve što čini u borbi protiv ilegalne migracije u okviru međunarodnog prava.

Grčki ministar za migracije Notis Mitarachi rekao je u Parlamentu da sve veći broj zemalja Evropske unije vrši pritisak na Evropsku komisiju da donese oštrije mjere za odvraćanje migranata.

Grčka, Poljska i Litvanija su među 12 država koje su prošle sedmice poslale pismo EK-u tražeći oštrije mjere na vanjskim granicama Unije protiv ilegalne imigracije.

Izvor: Agencije

Povezane

Turska je zatražila od SAD-a da kupi 40 borbenih aviona F-16 američkog proizvođača Lockheed Martin i gotovo 80 kompleta za modernizaciju zračnih snaga, navode izvori.

Published On 08 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO