Erdogan najavio novu akciju Turske na sjeveru Sirije

Turski predsjednik naveo mje kako će njegova država čim prije poduzeti sve moguće korake nakon smrtonosnog napada na policajce u Azazu.

Recep Tayyip Erdogan: Nemamo više strpljenja (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako će njegova država poduzeti sve neophodne korake u Siriji čim je to prije moguće nakon posljednjeg napada sirijskog ogranka Radničke partije Kurdistana (PKK) u kojem su poginula dva turska policajca.

Kako javlja Daily Sabah, Erdogan je govorio nakon sastanka kabineta i istakao “tursku odlučnost da eliminira YPG [Jedinice narodne zaštite] prijetnju“.

“Nemamo više strpljenja. Turska je odlučna eliminirati prijetnje koje dolaze sa sjevera Sirije, bilo sa snagama koje su tamo aktivne, bilo samo svojim sredstvima“, istakao je turski predsjednik.

Napad navodećom raketom

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova u nedjelju je saopćilo kako su dvojica turskih policajca ubijena, a još dvojica ranjena nakon napada u Azazu, na sjeveru Sirije, za koji se tereti sirijski ogranak PKK-a.

Navodi se kako su pripadnici YPG/PKK napali oklopno vozilo navodećom raketom u području operacije “Eufratov štit”, dodaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prvo je javljeno kako je jedan policajac preminuo odmah nakon napada te kako su trojica ranjena, ali je jedan od njih kasnije podlegao ranama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO