Zastali pregovori o formiranju nove vlade Njemačke

Razgovori o ‘semafor’ koaliciji su, nakon sedam dana, stali zbog velikih razlika u stavovima na temu finansija.

Pregovarači najavljuju da će u petak javnost informirati o aktuelnom stanju u pregovorima (EPA)

U Njemačkoj su trenutno zastali pregovori o formiranju nove vlade između Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), Zelenih i Slobodarske stranke Njemačke (FDP).

Razgovori o “semafor” koaliciji su, nakon sedam dana, stali zbog velikih razlika u stavovima na temu finansija, prenosi Tanjug.

SPD i Zeleni žele poreski “opteretiti” više one koji dobro zarađuju, dok je FDP striktno protiv i smatra da bi to bilo protivno Ustavu.

Također, SPD i Zeleni žele novo zaduživanje zemlje, a FDP insistira na zaustavljanju uzimanja novih dugova.

Pregovarači najavljuju da će u petak javnost informirati o aktuelnom stanju u pregovorima.

Unija CDU/CSU ne odustaje

Čelnici SPD-a, Zelenih i FDP-a su 7. oktobra počeli razgovore o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom.

Riječ je o prvim razgovorima u ovoj stranačkoj konstelaciji, koji bi trebali poslužiti stvaranju osnove za konkretne pregovore o koalicijskom programu.

SPD, kao najjača stranka na izborima održanim krajem septembra, ustrajava na formiranju vlade s Scholzom na čelu, ali Unija Krščansko demokratska unija / Kršćansko socijalna unija (CDU/CSU), na čelu s kandidatom Arminom Laschetom, uprkos teškim gubicima, i dalje insistira na mogućnosti sastavljanja vlade sa Zelenima i liberalima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO