Veliki požar u naftnom postrojenju na jugu Libana

Centrala je prestala raditi u subotu zbog nedostatka goriva u vrijeme kada se Liban suočava s velikom krizom, a struje nema i po 22 sata na dan.

Vatrogasna kola su požurila da pomognu u gašenju požara u blizini jedne od glavnih električnih centrala (Ali Hankir/Reuters)

Veliki požar izbio je u ponedjeljak u naftnom postrojenju na jugu Libana, javili su državni mediji i naveli da uzrok nije odmah bio poznat.

Nacionalna novinska agencija objavila je da nije bilo radnika u blizini kada se vatra rasplamsala u velikoj cisterni za benzin u selu Zahrani na obali Sredozemnog mora.

Vatrogasna kola su požurila da pomognu u gašenju požara u blizini jedne od glavnih libanskih električnih centrala.

Ta centrala je prestala raditi u subotu zbog nedostatka goriva u vrijeme kada se Liban suočava s velikom krizom, a struje nema i po 22 sata na dan, prenosi Beta.

Gust crni dim nadvio se nad područjem oko Naftne instalacije Zahrani 50-ak kilometara južno od Bejruta. Vlasti su blokirale glavni autoput koji povezuje Bejrut sa jugom Libana, a prolazi kroz Zahrani. Požar je izbio više od godinu dana poslije razorne eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo 215 ljudi, a na hiljade ranjeno i uništena luka i okolni kvartovi. Tada je eksplodiralo gotovo 3.000 tona amonijum nitrata, visoko eksplozivnog materijala koji se koristi za đubrivo, a bio je godinama nepropisno uskladišten.

Opasan nuklearni materijal

Prošle godine je jedna njemačka kompanija našla opasan nuklearni materijal uskladišten u postrojenju u Zahraniju.

Osam malih kontejnera koji teže manje od dva kilograma sa solima osiromašenog uranija potom je brzo uklonjeno.

Taj materijal je bio u postrojenju od 1950-tih godina, kada je njima upravljala Kompanija mediteranska rafinerija, Medreco.

To je bila američka kompanija, čiju su glavni akcionari bili Mobil i Caltex, i poslovala je u Libanu četiri desetljeća, do kasnih 1980-ih godina.

Izvor: Agencije