U Sloveniji vakcinisanje ubuduće isključivo mRNA cjepivima

To je preporučila skupina medicinskih stručnjaka nakon što je nedavno djevojka umrla manje od dvije sedmice nakon vakcinisanja Johnson&Johnsonom.

Stručna skupina je vladi također predložila da se za mlađe od 30 godina koristi Pfizerova vakcina (EPA)

Vakcinacija potiv COVID-a 19 u Slovniji će se ubuduće obavljati mRNA vakcinama (Pfizer-Biontech i Moderna), a vektorskim (AstraZeneca i Johnson&Johnson) samo u izuzetnim slučajevima, odnosno na osobni zahtjev, potvrdio je u ponedjeljak ministar zdravstva Janez Poklukar, prenosi Hina.

To je preporučila skupina medicinskih stručnjaka nakon što je nedavno djevojka umrla manje od dvije sedmice nakon vakcinisanja Johnson&Johnsonom.

Poklukar je na konferenciji za novinare rekao da će vektorske vakcine moći  dobiti samo osobe koje imaju kontraindikaciju za vakcinisanje mRNA vakcinama ili na izričitu želju da se vakcinišu vektorskim vakcinama.

Stručna skupina je vladi također predložila da se za mlađe od 30 godina koristi Pfizerova vakcina i to zbog novih podataka o riziku za pojavu upale srčanog mišića kod vakcinisanja Modernom.

Polovina Slovenaca primila mRNA vakcinu

Poklukar je rekao da je polovica Slovenaca vakcinisana mRNA, a druga polovica vektorskim vakcinama. Ukupno je vakcinisano 49,5 posto stanovništva.

Upitan hoće li promjena strategije vakcinisanja smanjiti interes za vakcinaciju, ministar je rekao da će se korištenjem sigurnijim mRNA vakcinama povjerenje javnosti povećati, a time i procijepljenost stanovništva.

Poklukar je rekao i da je prihvaćena preporuka stručne skupine o davanju treće doze imunokompromitiranim osobama i onima starijima od 65 godina, za što će se koristiti mRNA vakcine, primarno Pfizerova. Treća doza davat će im se dvadeset dana nakon druge doze ili kasnije.

Izvor: Agencije